A comparative study between countries hosting Syrian refugees' entrepreneurs: Turkey, Germany, and Egypt case
Suriyeli mülteciler girişimciler üzerine karşılaştırmalı bir çalışma: Türkiye, Almanya ve Mısır örneği
  1. Tez No: 811241
  2. Yazar: RUDAINAH ALHAMDANALHAJTBN
  3. Danışmanlar: DOÇ. ÖZLEM YAŞAR UĞURLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Göçmenlik, Suriyeli, Mısır, Türkiye, Almanya, Ev sahibi topluluklar ve Mülteciler, Entrepreneurship, Immigration, Syrian, Host communities, and Refugees
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışma, mülteci girişimcilerin ev sahibi ülkeler üzerindeki etkisini, iş sektörleri bağlamında, araştırmayı amaçlamaktadır. Bu çalışma, Suriyeli mülteci girişimcilerin onlara ev sahipliği yapan toplumların ekonomik sektörleri üzerindeki etkisini incelemek için Mısır, Almanya ve Türkiye'ye odaklanmaktadır. Ayrıca bu çalışma Suriyeli mülteci girişimcilerin yerel iş sektörü üzerindeki etkisini de incelemektedir. Bu çalışma karma bir yaklaşım benimsemekte ve hem nitel hem de nicel veri toplama tekniklerini kullanmaktadır. Araştırma örneklemini seçmek için kartopu örnekleme tekniği kullanılmıştır. Suriyeli ve yerel 6 uzmanın yardımıyla 6 derinlemesine görüşme yapılarak araştırma desteklenmiştir. Tanımlayıcı ve çıkarımsal istatistiksel analizler SPSS programı kullanılarak yapılmıştır. Verilerin analizi neticesinde, Suriyeli mültecilerin girişimci olarak yaptıkları yatırımların; yeni şirketler kurmak, yeni işgücü yaratmak, kaynaklara erişimi genişletmek ve gelirleri genişletmek bakımından olumlu bir rolü olduğu saptanmıştır. Bu durum, Suriyeli mültecilerin girişimcilik çabalarının ev sahibi toplulukların ekonomik sektörleri üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Ayrıca, ev sahibi ülkelerde faaliyet gösteren Suriyeli şirketler, iş fırsatlarına erişimi artırarak, satışları artırarak, artan müşteriler nedeniyle yerel işletmeleri genişleterek dış satışları teşvik etmektedir. Suriyeli girişimciler finansal kaynaklara erişimi artırarak, pazarı genişleterek ve kaynaklara kolay erişim sağlayarak işgücü piyasasını ve işgücü piyasasının sosyal kültürü etkilemektedir. Bunun yanı sıra dil engelleri, finansmana ve kredilere erişimin zayıf olması, iş planı geliştirme, ürünlerin pazarlanmasındaki zorluklar, yasal sorunlar, başarısızlık korkusu, iş düzenlemeleri ve aile hayatı ile iş arasında denge kurmada ki zorluklar gibi çok sayıda faktörün Suriyeli girişimciler için önemli engeller arasında olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The study intends to explore the influence of refugee entrepreneurs on the host countries, especially in the context of business sectors. The study focuses on Egypt, Germany, and Turkey to examine the effects of Syrian refugee entrepreneurs on the economic sectors of the communities that have embraced them. This research investigates the role of Syrian refugee entrepreneurs on the local business sector. The study adopts a mixed approach, thereby collecting both qualitative and quantitative data. Snowball sampling was used for selecting the sample population and the research was supported by 6 key informants interviews (KIIs), with the help of 6 Syrian as well as local experts. Descriptive and inferential statistical analyses were conducted along with Chi- Square analyses using SPSS. The findings show that the investments made by Syrian refugees as entrepreneurs had a favorable contribution on the foundation of new firms, creating new jobs, expanding access to resources, and developing revenue. The results indicate that the entrepreneurial endeavors of Syrian refugees have a considerable role on the economic sectors of the host communities. Besides, Syrian businesses operating in Host nations significantly influenced the labor market by fostering greater access to employment, increased sales and local business expansion due to an increase in customers, promotion of overseas sales, increased accessibility to financial resources, market expansion and easy access to resources, encouragement of the entrepreneurial spirit, and influence on the labor market's social culture. Language barriers, poor accessibility to funding and loans, business plan development, difficulties in marketing products, legal issues, fear of failure, commercial arrangements and challenges in balancing family life and work have proven to be the most significant obstacle for Syrian businesses doing operations in their host countries.