Erektil disfonksiyon ve homosistein ilişkisi
The relationship between erectile dysfunction and homocystein
- Tez No: 623071
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE YEŞİM GÖÇMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Erektil Disfonksiyon, Homosistein, Folik asit, Vitamin B12, Estradiol, Erectile Dysfunction, Homocysteine, Folic acid, Vitamin B12, Estradiol
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Homosistein seviyesinin erektil disfonksiyon (ED) hastalığında önemli bir yeri olduğu düşünülmektedir. Çalışmamızda ED tanısı konmuş hastalardan alınan serum örneklerinde glukoz, folik asit, vitamin B12, kolesterol, estradiol, prolaktin, total testosteron ve homosistein düzeylerinin ölçülmesi ve ED ile ilişkisinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Metot: Çalışmaya 25-65 yaş arası gönüllü 80 erkek katılması planlanmıştır. Gönüllü prospektif olarak; ED'si olmayan Kontrol (Grup-1), ED tanısı konmuş (Grup-2), olmak üzere 2 ayrı gruba ayrılmıştır. Grupların ED sınıflaması Uluslararası Cinsel İşlev İndeks (International Index of Erectile Function –IIEF) sorgulama formu ile yapılmıştır. ED ile ilgili komorbiditesi olan ya da ED nedeni olabilecek cerrahi girişim öyküsü bulunan hastalar çalışma dışı bırakılmıştır. Tüm gönüllülerde serum glukoz, folik asit, vitamin B12, kolesterol, estradiol, prolaktin, total testosteron, homosistein ve ED ile ilişkili olabilecek diğer parametrelerin ölçümü yapılmıştır. Sonuçlar SPSS 23,0 programı ile karşılaştırırken iki grup arasında ölçülen parametreler düzeyleri arasındaki istatistiksel açıdan anlamlı fark bulunup bulunmadığına bakılmıştır. Gruplar arasındaki istatiksel karşılaştırmalar SPSS 23,0 programı ile yapılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda grup-1 ve grup-2 arasındaki glukoz, folik asit, vitamin B12, kolesterol, estradiol, prolaktin, total testosteron ve homosistein düzeyleri karşılaştırılmıştır. ED grubunda vitamin B12, folik asit, estradiol, prolaktin, total testosteron ve homosistein düzeylerinin anlamlı olarak arttığı gözlenmiştir (p< 0.05). Sonuç: Homosistein ve erektil disfonksiyon arasında önemli bir ilişki olduğunu söyleyebiliriz. Fakat yapılan bu çalışma daha geniş bir grup ile daha kapsamlı olarak tekrarlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: Homocysteine levels are thought to play an important role in erectile dysfunction (ED) disease. The aim of this study was to measure glucose, folic acid, vitamin B12, cholesterol, estradiol, prolactin, total testosterone and homocysteine levels and to determine the relationship between erectile dysfunction Methods: 80 volunteer men between 25-65 years of age were planned to participate in the study. Patients prospectively; were divided into two groups: patients without ED, Group 1 (Control group) and those with ED, Group 2. The ED classification of the groups were done by using the International Index of Erectile Function (IIEF) inquiry form. Patients with any comorbidity related to ED or patients who underwent surgical intervention related to postoperative ED development were exclude from the study. Serum glucose, folic acid, vitamin B12, cholesterol, estradiol, prolactin, total testosterone and homocysteine and all other parameters associated with ED were measured in all patients. The data obtained from the study was compared in the statistical program SPSS 23,0 and the difference between the two groups was evaluated. Results: In our study, glucose, folic acid, vitamin B12, cholesterol, estradiol, prolactin, total testosterone and homocysteine levels were compared between group-1 and group-2. Vitamin B12, folic acid, estradiol, prolactin, total testosterone and homocysteine levels of ED patients were increased significantly. Conclusion: We can say that there is a significant relationship between homocysteine and erectile dysfunction. However, this study should be repeated more extensively with a larger group.