Atrofik gastrit ve erektil disfonksiyon arasındaki ilişki
Relationship between atrophic gastritis and erectile dysfunction
  1. Tez No: 1012670
  2. Yazar: HAKAN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UFUK KUTLUANA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Üroloji, Gastroenteroloji, Internal diseases, Urology, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Endoskopi-gastrointestinal, Gastrit-atrofik, Penis ereksiyonu, Endoscopy-gastrointestinal, Gastritis-atrophic, Penile erection
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada atrofik gastrit tanısı olan erkek hastalarda sağlıklı kontrol grubuna kıyasla erektil fonksiyonun (IIEF-5) değerlendirilmesi ve inflamatuar/metabolik belirteçlerle ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Pamukkale Üniversitesi Gastroenteroloji Polikliniği'ne 2024–2025 yıllarında dispeptik yakınmalarla başvuran, endoskopi yapılıp biyopsi sonucu atrofik gastrit ile uyumlu 40 erkek hasta ile 40 sağlıklı kontrol çalışmaya alındı. Katılımcılara IIEF-5 anketinin Türkçe çevirisi uygulandı; kan parametreleri ile antropometrik ölçümler değerlendirildi. Gruplar arasında yaş dağılımı farklı olduğundan yaş için düzeltilmiş analizler ve regresyon modelleri uygulandı. Hasta grubu kontrol grubuna göre daha yaşlıydı (medyan 50 vs 33; p<0,001). Vitamin B12 düzeyleri benzerdi (p=0,564), folat hasta grubunda daha yüksek olma eğilimi gösterdi (p=0,076). Homosistein düzeyi gruplar arasında anlamlı farklıydı ve kontrol grubunda daha yüksekti (p=0,002). İnflamatuar parametrelerden sedimentasyon (p=0,024), NLR (p=0,003) ve RDW (p=0,040) hasta grubunda yüksekti ve RDW IIEF-5 skorunu yaştan bağımsız ve negatif etkilemekteydi. ED varlığı ve IIEF-5 kategorileri açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. Bu örneklemde atrofik gastrit/intestinal metaplazisi olan erkeklerde ED varlığı ve IIEF-5 kategori dağılımı kontrol grubundan farklı bulunmamıştır. Bununla birlikte RDW'nin IIEF-5 skoruyla bağımsız ve negatif ilişkisi, atrofik gastritin kronik inflamasyon süreci ve olası vasküler hasar ile erektil disfonksiyonla ilişkili olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate erectile function (IIEF-5) in male patients diagnosed with atrophic gastritis compared to a healthy control group and to investigate its relationship with inflammatory/metabolic markers. Forty male patients who presented to Pamukkale University Gastroenterology Outpatient Clinic with dyspeptic complaints between 2024 and 2025, underwent endoscopy, and had biopsy results consistent with atrophic gastritis, and 40 healthy controls were included in the study. Participants completed the Turkish translation of the IIEF-5 questionnaire; blood parameters and anthropometric measurements were evaluated. Since the age distribution differed between the groups, age-adjusted analyses and regression models were applied. The patient group was older than the control group (median 50 vs 33; p<0.001). Vitamin B12 levels were similar (p=0.564), while folate tended to be higher in the patient group (p=0.076). Homocysteine levels were significantly different between groups and were higher in the control group (p=0.002). Inflammatory parameters such as sedimentation rate (p=0.024), NLR (p=0.003), and RDW (p=0.040) were higher in the patient group, and RDW negatively affected the IIEF-5 score independently of age. No significant difference was found between groups in terms of the presence of ED and IIEF-5 categories. In this sample, the presence of ED and the distribution of IIEF-5 categories in men with atrophic gastritis/intestinal metaplasia were not different from the control group. However, the independent and negative association of RDW with the IIEF-5 score suggests that atrophic gastritis may be related to erectile dysfunction due to the chronic inflammatory process and possible vascular damage.