Yenidoğan döneminde konjenital kalp hastalığı nedeniyle ameliyat edilmiş hastalarda mortalite ve morbiditenin değerlendirilmesi
Evaluation of mortality and morbidity in patients operated congenital heart disease in neonatal period
  1. Tez No: 623128
  2. Yazar: MAİDE TANRIKULU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FADLİ DEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: konjenital kalp hastalıkları, yenidoğan kardiyak cerrahi, mortalite, morbidite, nörogelişimsel düzey, congenital heart diseases, neonatal congenital heart surgery, mortality, morbidity, neurodevelopment
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: En sık görülen konjenital anomali olan konjenital kalp hastalıkları, perinatal ve infantil ölümlerin en sık nedenlerindendir. Yenidoğan döneminde dahi yapılabilen müdahaleler ile konjenital kalp hastalıklarında sağ kalım artmıştır. Hastane morbiditeleri ve nörogelişimsel gecikme önlenmesi gereken önemli sorunlardır. Bu çalışmada yenidoğan döneminde konjenital kalp hastalığı nedeniyle ameliyat edilmiş hastalarda mortalite, hastane morbiditesi ve nörogelişimsel durum değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde 2014-2018 yıllarında, konjenital kalp hastalığı nedeniyle ameliyat olmuş 142 hastanın yatışına ait mortalite, morbidite ve yaşayan hastalardaki nörogelişimsel düzey tanımlanarak; bu sonuçları etkileyebileceği düşünülen risk faktörleri araştırıldı. Bulgular: Operasyon sonrası 47 (% 33,1) hasta ex oldu. Doğum ağırlığı düşük, ark obstrüksiyonu olmayıp iki ventrikül tamirine uygun, RACHS-1 skoru yüksek, palyatif operasyon yapılan, erken reoperasyon ihtiyacı olan, postoperatif 12. saat laktat ve glukoz düzeyi yüksek, postoperatif 5. gün inotrop desteğine ihtiyaç duyan, böbrek yetmezliği gelişen, ECMO ihtiyacı olan hastalarda mortalite daha fazlaydı. Böbrek yetmezliği 8 (% 5,6); AV tam blok 4 (% 2,8); diyafragma paralizisi 5 (% 3,5); enfeksiyon 39 (% 27,5) hastada gelişti. ECMO 3 (% 2,1) hastaya yapıldı. Erken dönemde reoperasyon 22 (%15,5) hastada gerekti. Hastaların 52'sinde (% 48,6) uzamış mekanik ventilasyon; 102'sinde (%71,8) uzamış yatış vardı. En az bir morbidite gelişen hasta sayısı 116 (% 81.7) iken 71 (% 61,2) hastada çoklu morbidite vardı. Morbidite gelişen hastalarda mekanik ventilasyon ve yatış süresinin uzun olduğu görüldü. Nörogelişimsel test sonucuna göre 28 (% 73,7) hasta normal, 6 (% 15,8) hasta donuk normal, 4 (% 10,5) hasta yüksek normal düzeydeydi. Yüksek sonucu olan hastaların anne eğitim düzeyi daha yüksekti. Sonuç: Yenidoğan kardiyak cerrahisi sonrası mortalite ve morbidite hala yüksektir. Temel hedef mortalitenin azaltılmasının yanı sıra; mümkün olduğu kadar az morbidite ile hayatta kalma, hatta uzun vadeli sorunsuz yaşamdır.
Özet (Çeviri)
Aim: Congenital heart diseases, which are the most common congenital anomaly, are among the causes of perinatal and infantile death. Survival in congenital heart diseases has increased with intervention done even in newborns. Hospital morbidity and neurodevelopmental delay are important problems to be avoided. The aim of this study is investigating effect of mortality, hospital morbidity and neurodevelopmental status on patients operated congenital heart disease in neonatal period. Methods: Hospital mortality, morbidity and neurodevelopmental status of living patients are defined in 142 neonates with operated congenital heart diseases, hospitalised in Cukurova Unıversity Balcali Hospital neonatal intensive care units between 2014-2018; the risk factors that are thought to effect these results, were investigated. Results: The number of deaths after the operation was 47 (33.1%). Motality was higher in patients who had low birth weight, two ventricles with no aortic arch obstruction, high RACHS-1 score, palliative operation, need early reoperation, high postoperative 12-hour lactate and glucose level, need inotropic support on postoperative fifth day, renal failure, need ECMO support. Renal failure was present in 8 (5.6%); AV block in 4 (2.8%); diaphragmatic paralysis in 5 (3.5%); infection in 39 (27.5%) patients. Three (2.1%) patients needed ECMO support. Early reoperation was required in 22 (15.5%) patients. Fifty-two patients (48.6%) had prolonged ventilation; 102 (71.8%) had prolonged hospitalization. While the number of patients who developed at least one morbidity was 116 (81.7%), 71 (61.2%) patients had multiple morbidity. It was observed that morbidity were high in patients who had longer mechanical ventilation and longer hospital stay. According to the neurodevelopmental test results, 28 (73.7%) patients were normal, 6 (15.8%) patients were dull normal, 4 (10.5%) patients were at upper normal level. Patients with higher outcomes had higher maternal educational level. Conclusion: Mortality and morbidity after neonatal cardiac surgery is still high. The main purpose after neonatal cardiac surgery is not only decreasing the mortality but also survival with as low morbidity as possible. The main purpose after neonatal cardiac surgery is healthy long life. Therefore not only low mortality is sufficent but also as low morbidity as possible is required.