Cerrahi yöntemler ile sperm elde edilen in vitro fertilizasyon (IVF) olgularında gebelik oranlarının değerlendirilmesi
Evaluation of pregnancy ratios in IVF cases with surgical sperm retrieval procedures
- Tez No: 623400
- Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Azoospermi, TESE, gebelik, IVF
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Çalışmamızda testiküler/epididimal girişimle sperm örneği elde edilen ve intrasitoplazmik sperm injeksiyonu (ICSI) yapılan olgularda canlı doğum oranlarının erkek hasta alt gruplarımız olan vazal agenezi, nonobstrüktif azoospermi (NOA) (46XY), obstrüktif azospermi, Klinefelter ve ejakülatında sperm olanlar subgrupları açısından ayrı ayrı değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve yöntem: Bu retrospektif çalışmaya Ocak 2005 ile Haziran 2019 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Kayseri Memorial Hastanesi tüp bebek ünitelerine erkek infertilitesi nedeniyle başvurup sperm alma cerrahisi teknikleriyle [Perkutan Epididimal Sperm Aspirasyonu (PESA), Mikro Epididimal Sperm Aspirasyonu (MESA), Testiküler Sperm Aspirasyonu (TESA), Testiküler Sperm Ekstraksiyonu (TESE)] sperm örneği elde edilen ve ICSI uygulanan 303 hasta dahil edildi. 373 kez testiküler girişim ve 378 kez in vitro fertilizasyon IVF siklusu yapıldı. Bulgular: Fertilizasyon, klinik gebelik ve abortus oranları gruplar arasında benzerdi (p>0.05). Canlı doğum oranları vazal agenezi grubunda %32.9, NOA grubunda %19.2, ejakülatında sperm olan grupta %15.3, Klinefelter grubunda %36.4, obstrüktif grupta %40 olarak bulundu.. NOA grubunda canlı doğum oranı obstrüktif gruba göre anlamlı derecede düşük bulundu (p=0.033). Sonuç: Çalışmaya alınan olgularda TESE ile sperm bulunması durumunda ICSI uygulaması ile %26.9 canlı doğumla sonuçlanan gebelik elde edilebilmektedir. TESE'de bulunan spermlerle yapılan ICSI uygulamaları sonrası gruplar arasında canlı doğum oranları arasında fark tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, cases whose sperm samples were obtained with testicular / epididymal intervention, and in male patients where intracytoplasmic sperm injection (ICSI) was performed with the subgroups of vasal agenesis, nonobstructive azoospermia (NOA) (46 XY), obstructive azoospermia, Klinefelter and males with sperm in ejaculate is intended to be evaluated separately. Materials and Methods: In this retrospective study, 303 patients admitted to Erciyes University Faculty of Medicine and Memorial Hospital In Vitro Fertilization Centers between January 2005 and June 2019 due to male factor infertility and who sperm received sperm samples with retrieval techniques (PESA, MESA, TESA or TESE) were included. Testicular interventions were performed 373 times and IVF cycle were performed 378 times. Results: Fertilization, clinical pregnancy and abortion rates were similar between the groups (p> 0.05). Live birth rates were 32.9% in the vasal agenesis group, 19.2% in the NOA group, 15.3% in the group with sperm in ejaculate, 36.4% in Klinefelter group, and 40% in obstructive group.