Operabl akciğer karsinomlarının genel özellikleri ve sağkalıma etki eden faktörler
General characteristics of operable lung carcinoma andfactors affecting survival
- Tez No: 623455
 - Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN HARPUTLUOĞLU
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Onkoloji, Oncology
 - Anahtar Kelimeler: Operable Lung Carcinoma, Prognosis, NLO, LVI, PNI
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İnönü Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 94
Özet
Giriş: Çalışmamızda opere olan akciğer karsinomu tanılı hastaların genel özellikleri ve sağkalıma etki eden faktörler incelenmiştir. Gereç ve yöntem: Çalışmamızda tanı anında evre 1, evre 2 ve evre 3A olup opere olan 202 akciğer karsinomu tanılı hastayı retrospektif olarak inceledik. İkinci primer malignitesi olan ve ileri derecede kalp yetmezliği olan hastalar çalışmaya dâhil edilmedi. Bulgular: Hastaların yaşı, cinsiyeti, patolojik tümör boyutu, çıkarılan ve pozitif olan lenf nodu sayısı, tümörün histopatolojik alt tipi, tümörün gradesi, lenfovasküler invazyon (LVİ) ve perinöral invazyon (PNİ) varlığı, tanı için kullanilan görüntüleme yönteminin çeşidi, sigara kullanım süresi, yapilan operasyon türü ve tümörün anatomik yerleşimi, tedavi başlangıcındaki toplam lökosit (WBC), hemoglobin (HGB), nötrofil (NE), lenfosit (LY), monosit (MO) platelet (PLT), aspartat aminotransferaz (AST), alanin aminotransferaz (ALT), total protein, albümin, glukoz (GLU), kreatinin, sodyum, potasyum, kalsiyum, C- reaktif protein (CRP) düzeyleri değerlendirildi. Bu parametrelerin hastaların genel sağkalımı ve hastalıksız sağkalımı üzerine etkileri araştırıldı Genel sağkalım analizinde tanı anındaki yaş ve LVİ varlığının istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulundu. Patolojik tümör boyutu, LVİ ve PNİ parametreleri ise istatistiksel olarak hastalıksız sağkalım için anlamlı bulundu. Sonuçlar: Çalışmamızda hastaların tanı anındaki yaşlarının, patolojik tümör boyutunun, histopatolojik alt tipin, LVİ ve PNİ parametrelerinin; belirli cut-off değerleri kullanıldığında hastanın sağkalımını ve prognozunu öngörmede yararlı olabileceği bulundu. Anahtar kelime: Operabl Akciğer Karsinomu, Prognoz, NLO, LVİ, PNİ
Özet (Çeviri)
Introduction: In this study, the general characteristics of operable lung carcinoma and the factors affecting survival were investigated. Material and Method: In this study, we retrospectively reviewed 202 patients with stage 1, stage 2 and stage 3A lung carcinoma who were operated on at the time of diagnosis. Patients with second primary malignancy and severe heart failure were not included in the study. Results: Age, sex, pathologic tumor size, number of removed and positive lymph nodes, histopathological subtype of tumor, tumor grade, presence of lymphovascular invasion (LVI) and perineural invasion (PNI), type of imaging method used for diagnosis, presence or absence of smoking and smoking duration, operation type and the anatomical location of the tumor, total leukocyte (WBC), hemoglobin (HGB), neutrophil (NE), lymphocyte (LY), monocyte (MO) platelet (PLT), aspartate aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT), total protein, albumin, glucose (GLU), creatinine, sodium, potassium, calcium, C-reactive protein (CRP) levels at the beginning of treatment were evaluated. The effects of these parameters on overall survival and disease-free survival of patients were investigated. In the overall survival analysis, age at diagnosis and presence of LVI were found to be statistically significant. Pathologic tumor size, LVI and PNI parameters were statistically significant for disease-free survival. Conclusion: In the present study, the age of the patients at the time of diagnosis, pathologic tumor size, histopathological subtype, LVI and PNI parameters; when certain cut-off values were used, were found to be useful in predicting patient survival and prognosis.