Gençlik ve Spor Bakanlığı Merkez teşkilatı çalışanlarının paylaşılan liderlik algısı ile örgütsel bağlılık algıları arasındaki ilişkinin analizi
Analysis of the relationship between shared leadership perception and organizational commitment perceptions of the central organization employees of the ministry of youth and sports
  1. Tez No: 623586
  2. Yazar: SERHAT BAYAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖZDE ALGÜN DOĞU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Spor, İşletme, Public Administration, Sports, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel bağlılık, paylaşılan liderlik, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Organizational commitment, shared leadership, Ministry of Youth and Sports
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırmada Gençlik ve Spor Bakanlığı merkez teşkilatı çalışanlarının paylaşılan liderlik algısı ile örgütsel bağlılık algıları arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu çalışma, paylaşılan liderlik ve örgütsel bağlılık algılarını ortaya koymak ve bunlar arasındaki ilişkileri çeşitli değişkenler açısından inceleyerek birbirlerini etkileme düzeylerini ve aralarında anlamlı bir farklılık olup olmadığını saptamak amacı ile yapılmıştır. Araştırmada, Gençlik ve Spor Bakanlığı merkez teşkilatında çalışan 297 katılımcıya çalışmanın amacına uygun olarak Paylaşılan Liderlik Ölçeği ve Örgütsel Bağlılık Ölçeği uygulanmıştır. Anket sonuçları SPSS 24.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde istatistiki yöntem olarak frekans, yüzde dağılımları, T-testi, Anova testi, Post-Hoc Tukey testi ve Korelasyon (Pearson) testi uygulanmıştır. Bulgular sonucunda; Gençlik ve Spor Bakanlığı merkez teşkilatı çalışanlarının değerlendirmelerine göre örgütsel bağlılık davranışının alt boyutlarından olan duygusal bağlılık, devam bağımlılığı ve normatif bağlılık boyutlarının ortalamanın üzerinde olduğu, paylaşılan liderlik davranışının alt boyutlarından olan görevin ortak tanımlanması, karşılıklı beceri geliştirme, duygusal destek alt boyutlarının ise ortalamanın üzerinde olduğu çalışanlar arasında merkezi olmayan etkileşim alt boyutunun ise ortalamanın altında olduğu görülmektedir. Örgütsel Bağlılık ölçeği alt boyutlarından olan duygusal bağlılık davranışı arttıkça paylaşılan liderlik ölçeği alt boyutlarından olan görevin ortak tamamlanması, karşılıklı beceri geliştirme ve duygusal destek davranışlarında artış görülmekte iken, çalışanlar arasında merkezi olmayan iletişim boyutunda ise düşüş olduğu görülmektedir. Devam bağlılığı ile duygusal destek alt boyutları arasında ise düşük düzeyde bir ilişki bulunmaktadır. Örgütsel bağlılık alt boyutlarından olan normatif bağlılık davranışları arttıkça paylaşılan liderlik alt boyutlarını oluşturan görevin ortak tamamlanması, karşılıklı beceri geliştirme ve duygusal destek davranışları artarken, çalışanlar arasında merkezi olmayan iletişim boyutunda ise bir değişikliğe rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Analysis of the Relationship Between Shared Leadership Perception and Organizational Commitment Perceptions of the Central Organization Employees of the Ministry of Youth and Sports In this study, the relationship between shared leadership perception and organizational commitment perceptions of the central organization employees of the Ministry of Youth and Sports was examined. This study was carried out to reveal shared leadership and organizational commitment perceptions and to examine the relationships between them in terms of various variables and to determine their level of influence and whether there is a significant difference between them. In this research, 297 Leadership Scale and Organizational Commitment Scale were applied to 297 participants working in the central organization of the Ministry of Youth and Sports. Survey results were analyzed using SPSS 24.0 package program. Frequency, percentage distributions, T-test, Anova test, Post-Hoc Tukey test and Correlation (Pearson) test were used for statistical analysis. As a result; According to the evaluations of the employees of the central organization of the Ministry of Youth and Sports, the dimensions of emotional commitment, continuation dependence and normative commitment, which are sub-dimensions of organizational commitment behavior, are above average, the common definition of the task which is one of the shared leadership behaviors, mutual skills development, emotional support sub-dimensions are above average and the sub-dimension of non-central interaction is below average. As the emotional commitment behavior of the Organizational Commitment Scale subscales increased, there was an increase in mutual completion, mutual skills development and emotional support behaviors of the shared leadership scale sub-dimensions, whereas there was a decrease in the decentralized communication dimension among the employees. There is a low level relationship between attendance and emotional support sub-dimensions. As the normative commitment behaviors, which are sub-dimensions of organizational commitment, increase, joint completion of the task, mutual skill development and emotional support behaviors, which constitute the sub-dimensions of shared leadership, increase, while decentralized communication between employees does not change.