Liderlik davranışlarının kriz yönetimi üzerindeki etkisi: Konya ili tarımsal makina sanayiinde bir araştırma
The effect of leadership behaviors on crisis management: A research in Konya machinery industry
  1. Tez No: 623607
  2. Yazar: HATİCE ŞENER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN FEHMİ ATASAĞUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, kriz, kriz yönetimi, Leadership, crisis, crisis management
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Küreselleşmenin gitgide daha çok arttığı ve teknolojinin oldukça hızlı bir şekilde geliştiği günümüz dünyasında doğal afetler nedeniyle yaşanan krizler, ekonomilerde ortaya çıkan olumsuzluklar neticesinde oluşan ekonomik krizler ülkelerin ve organizasyonların hayatta kalabilmelerine yönelik ciddi tehditler oluşturmaktadır. Yaşanan bu güç dönemlerin atlatılabilmesi için ise liderlerin uygulayacakları stratejiler ve alacağı doğru kararlar büyük önem arz etmektedir. Bu çalışma da liderlerin kriz yönetimi üzerinde ki etkisi, sergilemiş oldukları liderlik davranışları, kriz kavramına dair bilgiler, kriz türleri, kriz yönetim süreci konuları incelenerek kavramsal boyutta ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu konulara ek olarak kriz zamanlarında liderlerin özellikleri ve önemi incelenmiştir. Araştırma bölümünde ise liderlik davranışlarının kriz yönetimi üzerinde ki etkilerinin neler olduğunun ölçülebilmesi için Pisapia (2011) tarafından geliştirilen stratejik liderlik ölçeği ile Aksu ve Deveci(2009) tarafından geliştirilmiş olan kriz yönetimi ölçeği kullanılmıştır. Bu ölçekler sonucunda ise liderlik davranışlarının kriz yönetimi üzerinde etkin olduğu, organizasyonların hayatta kalmalarında ve itibarlarını koruma da oldukça önemli bir role sahip oldukları ancak araştırmaya dahil olan işletmelerde liderlerin stratejik liderlik tarzı sergilemedikleri gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's world, where globalization is increasing more and technology is developing very rapidly, the crises experienced due to natural disasters and the economic crises caused by the adversities in the economies pose serious threats to the survival of countries and organizations. In order to overcome these difficult periods, the strategies to be implemented by the leaders and the right decisions to be taken are of great importance. In this study, the effect of leaders on crisis management, their leadership behaviors, information about the concept of crisis, types of crisis, crisis management process are examined and presented in a conceptual dimension. In addition to these issues, the characteristics and importance of leaders were examined in times of crisis. In the research section, the strategic leadership scale developed by Pisapia (2011) and the crisis management scale developed by Aksu and Deveci (2009) were used to measure what the effects of leadership behaviors on crisis management are. As a result of these scales, it has been observed that leadership behaviors are effective on crisis management, they have a very important role in survival and reputation of organizations, but leaders do not exhibit strategic leadership style in the enterprises included in the research.