Biyoloji öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine ilişkin algılarının zihin haritaları ile incelenmesi
An examination of pre-service biology teachers' perceptions of the teaching profession through mind maps
  1. Tez No: 1010094
  2. Yazar: BUSEGÜL GÜRKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SULTAN ÇIKRIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Biyoloji, Education and Training, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoloji eğitimi, Biology education
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, biyoloji öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine yönelik algılarını zihin haritaları aracılığıyla derinlemesine incelemektir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni benimsenmiştir. Araştırma 2024-2025 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, Türkiye'deki bir devlet üniversitesinde öğrenim gören ve gönüllülük esasına dayalı olarak seçilen 26 biyoloji öğretmen adayı (1, 2, 3 ve 4. sınıf) oluşturmaktadır. Veri toplama sürecinde katılımcıların demografik bilgilerinin yanı sıra, öğretmenlik mesleği kavramını merkeze alarak oluşturdukları özgün zihin haritaları kullanılmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiş ve toplam 199 kod belirlenmiştir. Bu kodlar, (1) eğitim ve öğretim süreci, (2) mesleki gelişim ve yeterlilik, (3) öğretmenlik kimliği ve roller, (4) öğrenciye odaklılık, (5) değerler ve tutumlar, (6) aile ve toplumsal ilişkiler, (7) mesleğin koşulları ve beklentiler ile (8) duygular ve psikolojik yansımalar olmak üzere 8 ana tema ve 29 alt tema altında yapılandırılmıştır. Araştırma bulguları, öğretmen adaylarının mesleğe yönelik algılarının büyük oranda pozitif olduğunu göstermektedir. Toplam kodlar içinde dezavantajlar ve negatif düşünceler başlıkları altında toplanan olumsuz ifadeler yalnızca 19 kod ile yer almıştır. Alan yazındaki diğer yöntemlerle kıyaslandığında, zihin haritalarının öğretmen adaylarının zihinsel şemalarını görsel ve yapısal olarak ortaya koymada daha kapsamlı ve işlevsel bir araç olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine biology pre-service teachers' perceptions of the teaching profession in depth through mind maps. A case study design, a qualitative research method, was adopted in the study. The study was carried out in the spring term of the 2024-2025 academic year. The study group consists of 26 volunteer biology pre-service teachers (1st, 2nd, 3rd, and 4th years) studying at a state university in Türkiye. In addition to participants' demographic information, original mind maps created by centering on the concept of the teaching profession were used as data-collection tools to allow participants to express their perceptions visually and structurally. The data were analyzed using content analysis, yielding 199 codes. These codes were structured under 8 main themes and 29 sub-themes, including: (1) education and teaching process, (2) professional development and competence, (3) teaching identity and roles, (4) student-centeredness, (5) values and attitudes, (6) family and social relations, (7) professional conditions and expectations, and (8) emotional and psychological reflections. Research findings indicate that pre-service teachers' perceptions of the profession are largely positive. Negative expressions gathered under the headings of disadvantages and negative thoughts accounted for only 19 of the total codes. Compared to other methods in the literature, it was concluded that mind maps are a more comprehensive and functional tool for revealing the mental schemas of pre-service teachers visually and structurally.