Türk imalat sanayinde enerji yoğunluğunu etkileyen faktörler
Factors affecting energy intensity in the Turkish manufacturing industry
- Tez No: 623614
- Danışmanlar: PROF. DR. NECMİDDİN BAĞDADİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Enerji, Maliye, Energy, Finance
- Anahtar Kelimeler: Enerji Yoğunluğu, Havuzlanmış En Küçük Kareler, İmalat Sanayi, Enerji Düzenlemeleri, Türkiye, Energy Intensity, Manufacturing Industry, Pooled Ordinary Least Squares, Energy Regulation, Turkey
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
BBu çalışmada Türkiye'de imalat sanayiinde enerji yoğunluğu 2006-2012 dönemi için incelenmiştir. Aşağıda açıklanan değişken ve bu değişkenlerin farklı kombinasyonlarıyla her biri farklı etkileri içinde barındıran 26 regresyon modeli oluşturulmuştur. Bu regresyon modelleri (i) işletme büyüklüğü ile enerji yoğunluğu ilişkisini, (ii) imalat sanayi alt sektörlerinde enerji yoğunluğunun nasıl farklılaştığını, (iii) işletme yaşı ile enerji yoğunluğu ilişkisini, (iv) coğrafi bölgelere göre enerji yoğunluğunda farklılaşma olup olmadığını, (v) sermaye sahipliğinin enerji yoğunluğu açısından anlamlı bir değişken olup olmadığını, (vi) Ar-Ge harcaması ile enerji yoğunluğu ilişkisini, (vii) ihracat değişkeni ile enerji yoğunluğu ilişkisini, ve (viii) bahsi geçen tüm değişkenlerin yer aldığı model ile enerji yoğunluğunun farklı firma karakteristiklerine göre nasıl değiştiğini incelemektedir. Oluşturulan modeller havuzlanmış en küçük kareler yöntemiyle tahmin edilmiştir. Elde edilen ampirik sonuçlar firma ölçeğinin enerji yoğunluğunu etkileyen en önemli faktör olduğunu göstermektedir. Bu sonuç politika yapıcılara enerji yoğunluğunun azaltılabilmesini teminen ölçek ekonomisinden maksimum oranda faydalanılması gerekliliğini işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigates factors impacting the level of energy intensity in the Turkish manufacturing industry for the period 2006-2012. To this end, 26 regression models were constructed to analyze relationship among various variables. These regression models were subgrouped under 8 following catogories; (i) the relationship between firm size and energy intensity, (ii) how the level of energy intensity changes in sub-sectors, (iii) the relationship between firm age and energy intensity, (iv) as to whether energy intensity changes based on geographic regions, (v) whether the capital ownership alters the level of energy intensity, (vi) the link between R&D and energy intensity, (vii) the relationship between exports and energy intensity, and (viii) how energy intensity changes with an inclusion of all aforementioned variables. These regression models have been estimated via polled ordinary least squares. Empirical findings point out that the several variables are statistically significant to estimate the energy intensity. Yet, the most important factor impacting energy intensity is the scale of firm. Hence this result shows that policy makers should focus on scale of firm in order to lower energy intensity.