Pompalı koroner arter bypass greftleme ve pompasız çalışan kalpte koroner arter bypass greftleme cerrahi tekniklerinin böbrek ve karaciğer fonksiyon testlerine etkilerinin karşılaştırılması
On-pump coronary artery bypass grafting and off-pump on beating heart coronary artery bypass grafting surgical techniques' effects of the comparisons of kidney and liver function tests
- Tez No: 623799
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN HÜDAİ ÇATALYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: coronary artery, cardiopulmonary bypass, working heart, kidney, liver
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Perfüzyon Teknikleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Kardiyopulmoner baypas (KPB)'ın oluşturduğu yan etkiler ve riskler ayrıca teknik aletlerdeki gelişmeler pompasız çalışan kalpte koroner arter baypas greftleme (KABG) cerrahi tekniğine olan ilginin tekrar artmasına neden olmuştur. KPB'nin yan etkilerini gösterdiği organlardan ikisi böbrek ve karaciğerdir. Bizim çalışmamızdaki amacımız pompalı KABG ve pompasız çalışan kalpte KABG cerrahi tekniklerinin böbrek ve karaciğer fonksiyon testlerine olan etkilerini incelemek ve karşılaştırmaktır. Çalışmamız, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniğinde 01 Ocak 2011 - 31 Ocak 2017 tarihleri arasında elektif şartlarda izole KABG cerrahisi uygulanmış, dahil olma ve dışlama kriterlerini sağlayan toplam 80 hastanın retrospektif dosya, perfüzyon formu ve bilgisayar veri tabanındaki verilerinin taranarak değerlendirilmesi ile yapılmıştır. Hastaların böbrek ve karaciğer fonksiyonlarını değerlendirmede önemli testler olan BUN, Kreatinin, AST, ALT, AST / ALT oranının preoperatif, postoperatif 24.saat, postoperatif 48.saat zaman aralıklarındaki ölçümlerinin istatistiksel değerlendirilmesi yapılmıştır. Hastalardan pompalı KABG uygulanan (Grup 1) 40 hasta ve pompasız çalışan kalpte KABG uygulanan (Grup 2) 40 hasta olarak eşit sayıda iki grup oluşturuldu. Araştırmanın kriterlerine uygun olarak seçilen 80 hastanın 26'sı kadın, 54'ü erkektir. Gruplar arasında cinsiyet, yaş, boy, kilo, vücut kitle indeksi, ejeksiyon fraksiyonu oranları arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark yoktur. Gruplar arası yapılan baypas greft sayısı açısından istatiksel olarak anlamlı bir fark vardır. Grup 1'de bu fark daha fazla olarak saptanmıştır. Gruplar arası yandaş kronik hastalıklar, diabetes mellitüs, hipertansiyon, hiperlipidemi ve Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı açısından incelendiğinde gruplar arası istatistiksel olarak anlamlı bir fark yok iken, diabetes mellitüs açısından anlamlı bir fark izlenmiş ve diyabetik hasta sayısı Grup 2'de daha fazla olarak saptanmıştır. BUN değerlerinde gruplar arasında belirlenen üç zaman diliminde de istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yoktur. Kreatinin değerlerinde gruplar arasında belirlenen üç zaman diliminde de istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yoktur. Grup içinde, Grup 1'de preop Kreatinin değeri, postop 24.saat ve postop 48.saatte artış gösterirken Grup 2'de Kreatinin değerinin zamana göre değişimi arasında anlamlı bir fark yoktur. Gruplar arası AST değerlendirmesinde belirlenen tüm zaman dilimlerinde Grup 1'in AST değerleri Grup 2'ye göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulunmuştur. Gruplar arası ALT değerlendirmesinde Grup 1'de postoperatif 24.saat ALT değeri Grup 2'ye göre anlamlı yüksek bulunmuştur. Diğer zaman dilimlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. Gruplar arası AST/ALT oranı değerlendirmesinde, belirlenen tüm zaman dilimlerine ait verilerde istatistiksel olarak anlamlı bir fark mevcuttur. Grup 1 değerlerinin bu zaman aralıklarında daha yüksek olduğu saptanmıştır. Çalışmamızın sonucunda böbrek fonksiyonlarının korunması açısından pompasız çalışan kalpte KABG cerrahi tekniğinin daha avantajlı olduğu düşündürtmektedir. Bu da hipotezimizi destekler niteliktedir. Anahtar Sözcükler; koroner arter, kardiyopulmoner baypas, çalışan kalp, böbrek, karaciğer.
Özet (Çeviri)
Side effects and risks of cardiopulmonary bypass (CPB), as well as advances in technical equipment, have led to an increased interest in the coronary artery baypas grafting (CABG) surgical technique in the non-pumped heart. Two of the organs in which cardiopulmonary bypass shows side effects are kidney and liver. The aim of our study was to compare the effects of pump CABG and non-pumped heart CABG surgical techniques on renal and liver function tests. In this study, the files, perfusion forms and computerized data of 80 patients who underwent elective isolated coronary artery bypass surgery between January 1, 2011 and January 31, 2017 in the cardiovascular surgery clinic of Dokuz Eylul University Hospital were evaluated retrospectively. Statistical evaluation of preoperative, postoperative 24th and 48th hour intervals of BUN, CREATIN, AST, ALT, AST / ALT ratio, which are important tests, were performed to evaluate renal and liver functions of patients. Patients were divided into 40 patients with pump CABG surgery (Group 1) and 40 patients without pump CABG surgery (Group 2). Of the 80 patients selected according to the criteria of the study, 26 were female and 54 were male. There was no statistically significant difference between groups in terms of gender, age, height, weight, body mass index and EF ratios. There was a statistically significant difference in the number of bypass grafts performed between groups. This difference was found to be higher in Group 1. There was no statistically significant difference between the groups in terms of chronic diseases, diabetes mellitus, hypertension, hyperlipidemia and Chronic Obstructive Lung Disease. However, a significant difference was observed in DM and the number of diabetic patients was higher in Group 2. There was no statistically significant difference in BUN values between the groups in all three time periods. There was no statistically significant difference in creatinine values between the three groups. In Group 1, preoperative creatinine value increased at postoperative 24th and 48th hours, whereas there was no significant difference between time and creatinine values in Group 2. In the inter-group AST evaluation, the AST value of Group 1 was found to be statistically higher than Group 2 at the 24th and 48th hours of preoperative and postoperative period. In the inter-group ALT evaluation, the postoperative 24th hour ALT value was significantly higher in Group 1 than in Group 2. no statistically significant difference was observed in the preop and postop 48th hours. There was a significant difference in AST / ALT intergroup evaluations in preop, postop 24th and 48th hour data. Group 1 values were found to be higher in these time intervals. Our results suggest that CABG surgical technique is more advantageous in non-pumped heart in terms of protection of renal function. This supports our hypothesis.