Elektronik ticarette tüketicilerin satın alma davranış ve tercihlerini etkileyen unsurlar üzerine bir araştırma
A research on electronic commercial consumers 'purchases, behaviors and options which affected choices
- Tez No: 623800
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUZAFFER ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
- Anahtar Kelimeler: Tüketici, Tüketici Sadakati, Tüketici Memnuniyeti, Tüketici Davranışı, Elektronik İş. Elektronik Ticaret, Consumer, Consumer Loyalty, Consumer Satisfaction, Consumer Behavior, Electronic Business. Electronic Trade
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Finans Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
ÖZET Bu çalışmada gelişen teknoloji ile birlikte bu değişime ayak uyduran e-ticaret sektöründe tüketicilerin satın alma davranışları ve tercihleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Çalışma sonucunda uygulanan anket ve analiz teknikleri kullanılarak ortaya çıkan bulgular yorumlanmıştır. Günümüzün ticari koşullarında e-ticaret sunduğu kolaylık ve imkanlardan dolayı, taraflarına ulusal ve uluslar arası pazarlarda çok daha geniş bir alanda, faaliyet gösterme imkanı sağlamaktadır. Bu nedenle, dünya ticaretinde elektronik ticaretin önemini arttıracağı öngörülmektedir. Çalışmada tüketicilerin elektronik ticareti tercih etme nedenleri araştırılmıştır. Elektronik ticaretin işletmeler için avantajları ele alınmış tüketicilere sunmuş olduğu katkılar incelenmiştir. Çalışmanın uygulama bölümünde anket yöntemine başvurulmuştur. 301 gönüllü katılımcıya ulaşılarak katılımcıların internet üzerinden alışveriş yapma alışkanlıkları incelenmiştir. Araştırmada yer alan hipotezler SPSS –analiz tekniği ile incelenmiştir. Yapılan çalışmanın sonucunda elektronik ticarete, kullanıcıların yaşı, eğitim durumu, e-ticaret kurumlarının alt yapısı, kurumların sağlamış olduğu avantajlar, risk faktörleri etkileri olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, with the developing technology, the effects of purchasing behaviors and preferences of consumers in the e-commerce sector which is in the process of change are investigated. The findings of the study were interpreted using survey and analysis techniques. Because of the convenience and opportunities offered by e-commerce in today's commercial conditions, it allows the parties to operate on a much broader area in national and international markets. For this reason, it is predicted that the importance of electronic commerce in world trade will increase. The reasons why consumers prefer e-commerce in the study were investigated. The contribution of electronic commerce to consumers who have addressed the advantages for businesses has been examined. Questionnaire method was applied in the application part of the work. 301 volunteer participants were reached and their shopping habits were investigated. The hypotheses in the study were examined by SPSS-analysis technique. As a result of the work done, it was seen that electronic commerce has effects on the age of users, educational status, the infrastructure of e-commerce institutions, advantages of institutions, risk factors.