Türk siyasal hayatında Aykut Edibali
Aykut Edibali in Turkish political life
- Tez No: 623832
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Siyasal Hareketler, Siyasal İdeolojiler, Türk Siyasal Hayatı, Yeniden Milli Mücadele, Aykut Edibali, Political Movements, Political Ideologies, Turkish Political Life, Yeniden Milli Mucadele, Aykut Edibali
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Türk siyasal hayatında Aykut Edibali üzerine çalışma yapılması önem arz etmektedir. Özellikle 1960 ve 1970'li yıllarda Yeniden Milli Mücadele Birliğinin kuruculuğu ve birlik içindeki söylemleriyle Türk siyasal hayatında yer edinmiş olan Aykut Edibali'nin hayatı, eserleri ve kurduğu siyasi partileri ile ilgili çalışma yok denecek kadar azdır. Günümüzde isminin, söylemlerinin ve siyasi partilerinin çok fazla duyulmaması dikkate alındığında bu çalışmayla Aykut Edibali'nin; hayatı, eserleri, idealleri, kurduğu siyasi partileri ve söylemlerinin analiz edilmesi hedeflenmiştir. Çalışmada kullanılan birincil kaynaklar özellikle Aykut Edibali tarafından bizzat kaleme alınmış eserlerden oluşturulmuştur. Bu eserler analize tabi tutulmuş ve yapılan analizler sonucunda Aykut Edibali'nin sosyal ve siyasal hayatı bütün olarak ortaya konulmaya çalışılmıştır. Mevcut birincil kaynakların yanında gazete ve dergilerde yayınlanan makaleler, haberler ve internet kaynaklarından da faydalanılmıştır. Ayrıca alanında uzman kişilerin hazırladığı çalışmalar ve kitaplardan da bilgi sağlanmıştır. Bu kapsamda hazırlanan çalışma üç ana bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde Aykut Edibali ile ilgili kısa bilgilere yer verildikten sonra Yeniden Milli Mücadele Birliği, yayın hayatı, eserleri ve ideallerine değinilmiştir. İkinci bölümde eserlerindeki politik vizyon aktarılmaya çalışılmıştır. Özellikle millet kavramı, ideoloji ve milliyetçilik, terör ve terörle mücadele ile Kıbrıs meselesi üzerindeki düşünceleri bu bölümde yer almıştır. Üçüncü ve son bölümde ise kurduğu siyasi partiler ile bu partilerin faaliyetleri ve söylemlerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is important to work on Aykut Edibali in Turkish political life. Especially in the 1960s and 1970s, the work of Aykut Edibali, who took part in the Turkish political life with the founding of the Re-National Struggle (Yeniden Milli Mücadele) and the discourses within the union, is almost non-existent. Considering that today's name, discourses and political parties are not heard too much, Aykut Edibali's; It is aimed to analyze his life, his works, his ideals, his political parties, and his discourses. The primary sources used in the study were created especially from works written by Aykut Edibali personally. These works were subjected to analysis and as a result of the analyses, the social and political life of Aykut Edibali was tried to be revealed as a whole. In addition to the existing primary sources, articles, news and internet sources published in newspapers and magazines were also used. In addition, information was provided from works and books prepared by experts. The study prepared in this context consists of three main sections. In the first part, after brief information about Aykut Edibali, the Yeniden Milli Mücadele, its publication life, works, and ideals are mentioned. In the second part, the political vision in his works has been tried to be conveyed. In particular, the concept of the nation, ideology and nationalism, its thoughts on terrorism and the fight against terrorism and the Cyprus issue are included in this section. In the third and last part, the political parties he founded and the activities and discourses of these parties are included.