Örgütsel narsisizm ve örgütsel güven arasındaki ilişkinin özel okullar ile devlet okulları açısından incelenmesi
Research of the relationship between organizational narcissism and organizational trust in terms of private schools and public schools
  1. Tez No: 623839
  2. Yazar: MUHAMMED ENES GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERKAN VOLKAN SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özel okul, devlet okulu, örgütsel narsisizm, örgütsel güven, öğretmenler, Private School, Public School, Organizational Narcissism, Organizational Trust, Teachers
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmanın amacı, örgütsel narsisizm ile örgütsel güven arasındaki ilişkiyi tespit etmek, bu ilişkiyi özel okullar ve devlet okulları açısından incelemektir. Çalışma 2019 yılı içerisinde yürütülmüş olup araştırma örneklemini, Rize ilinde bulunan çeşitli özel okullar ve devlet okullarında görev yapan 345 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada nicel araştırma türlerinden biri olan ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda örgütsel narsisizm ve örgütsel güven arasında pozitif yönlü orta düzeyli bir ilişki tespit edilmiş, özel okullar ile devlet okulları açısından özel okullar lehine anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Çalışmada özel okullar açısından örgütsel narsisizm ile cinsiyet arasında anlamlı farklılık bulunmamışken, devlet okulları açısından cinsiyet ile örgütsel narsisizm arasında anlamlı farklılık bulunmuş, erkeklerin örgütsel narsisizm algısının kadınlara göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Son olarak evli ve deneyimli öğretmenlerin, örgütsel narsisizm algısının daha yüksek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the relationship between organizational narcissism and organizational trust and to examine this relationship in terms of private and public schools. The study was conducted in 2019 and the sample of the study consists of 345 teachers working in various private and public schools in Rize. In the research, relational survey model, which is one of the quantitative research types, was used. As a result of the study, a moderate positive relationship was found between organizational narcissism and organizational trust, and significant differences were found in favor of private schools in the comparison of private schools and public schools. In the study, while there was no significant difference between organizational narcissism and gender in terms of private schools, there was a significant difference between gender and organizational narcissism in terms of public schools, and it was found that men's perception of organizational narcissism was higher than women. Finally, it has been seen that married and experienced teachers have higher perception of organizational narcissism.