Doğu batı kültürel dikotomisi üzerinden Türk dış politikasının sosyo politik analizi
Socio political analysis of Turkish foreign policy oneastern west cultural dicotomy
  1. Tez No: 624004
  2. Yazar: EZGİSU GÜLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSAMETTİN İNAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Dış Politika, Doğu, Batı, Kültür, Türk Dış Politikası, Foreign Policy, East, West, Culture, Turkish Foreign Policy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Cumhuriyetin kurulduğu yıllardan 2000'lerin başına kadar olan süreçte Türkiye'nin mevcut batı yanlısı politikalarının Soğuk Savaş dönemiyle birlikte bir değişime gittiği birçok kişi tarafından kabul gören yeni bir olaydır. Batının yaydığı ''Batılılaşma'' algısının sorgulanmaya başladığı 21 yüzyılda, Türkiye'nin var olan dış politika anlayışının da bu eleştirilere paralel olarak değiştiğinin düşünülmesi tesadüf müdür? Türk Dış Politikasının eksen kayması yaşadığını iddia edenler açısından Türkiye'nin Doğu Bloğu ile ilişkilerini farklı boyutlara taşımaya çalıştığı iddialarının gerçeklik boyutu nedir? 21.yüzyıl Türkiye'si için bahsi geçen doğu ve batı eksenlerinin anlamı nedir? Jeopolitik konum, siyasi algı ve geçmişten günümüze mevcut politikaların yanı sıra, Türkiye'nin benimsenmiş toplumsal kültürel özelikleriyle eksenler arasında ki ilişkisi ne boyutlardadır? Tüm bu soruların yanıtlarının arandığı çalışmamda amacım, bu soruların yanıtlarından hareket ile Türkiye'nin dış politika oluşturma sürecinde ki siyasi, coğrafi etkilere ek olarak; devlet kimliği ve toplumların kültürel özelliklerinin de bahsi geçen sürece etkilerini yansıtmak ve var ise eksen kaymasının yeni dış politika oluşturma sürecinde, bahsi geçen etkenler ile ülkemize yansımalarının nasıl olacağının analizini yapmaktır.
Özet (Çeviri)
Process until the early years of the Republic was founded in early 2000s, a new event is recognized by many people that go to the Cold War era with a change of Turkey's current pro-Western policies. The West's spring, '' Westernization '' In the 21st century began to question the perception of Turkey's foreign policy, which has to be considered a coincidence that changed in parallel to these criticisms? What is the reality of the size of the Turkish foreign policy axis shift in terms of its relations with the Eastern Bloc claiming to live in Turkey for allegedly trying to transport different sizes? Turkey referred to the 21st century what is the meaning of the eastern and western axis? The geopolitical location, political perceptions of the present and the past as well as current policies, the relationship between the axis of Turkey's adopted social cultural properties are in what size? All my aim of the study sought answers to these questions, the answers to these questions in the process of creating movement in Turkey's foreign policy political, in addition to the geographical impact; the identity of the state and the cultural characteristics of the societies to reflect the effects of the betting process and to analyze how the shift of axis will be reflected in the process of creating a new foreign policy.