Milli Mücadele Döneminde Gediz
Gediz in the Period of National Struggle
- Tez No: 624006
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SARIKOYUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Kuva-yı Milliye, Çerkez Ethem, Gediz, Yunan, Redd-i İlhak, National Forces, Çerkez Ethem, Gediz, Greek, Redd-i İlhak
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Anadolu coğrafyası açısından çok önemli geçiş yolları üzerinde bulunan yaklaşık 5500 yıllık bir geçmişi olan Gediz, tarihi süreç içinde birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Gediz, tarihi, coğrafyası, kültürel mirası, gelenek ve görenekleriyle tarihin en kadim dönemlerine ışık tutan bir belde olma özelliğine sahiptir. 15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir'in işgal haberi gelir gelmez kahraman Gediz halkı direniş örgütü kurma ve kurtuluş çareleri aramaya başlamıştır. Bu sebeple, 30 Temmuz 1919'da Gediz Redd-i İlhak Cemiyeti oluşturulmuş ve çevre örgütlerle de irtibata geçilerek direniş hareketi genişletilmeye çalışılmıştır. Gediz kritik konumu nedeniyle, 4 Eylül 1920, 31 Ekim 1920, 5 Ocak 1921 ve 12/13 Temmuz 1921 tarihlerinde olmak üzere 4 kez Yunan işgaline uğramış ve Yunanlılar Gediz'i elde tutmak için işgale karşı çıkan halka korkunç zulümler uygulamışlardır. Kahraman Türk ordusunun Kurtuluş Savaşı Batı Cephesinde yaptığı başarılı savaşlar sonucunda, 22 Ağustos 1922'de yapılan Büyük Taarruzla birlikte düşman ülkemizden sökülüp atılmıştır. Gediz de bunu sonucu olarak 1 Eylül 1922'de Fahrettin Altay Paşa komutasındaki 5. Süvari Kolordusunun Gediz'e girmesiyle düşman işgalinden kurtulmuştur.
Özet (Çeviri)
Gediz, which has a history of 5500 years on very important passageways in terms of geography of Anatolia, has hosted many civilizations in the historical process. With its history, geography, cultural heritage, customs and traditions, Gediz is a town that sheds light on the most ancient periods of history. As soon as the news of the occupation of Izmir spread on May 15, 1919, the gallant Gediz people began to establish a resistance organization and seek salvation remedies. For this reason, on July 30, 1919, Gediz Redd-i İlhak Society was founded and the resistance movement was tried to be expanded by contacting the other organizations. Gediz were occupied four times as September 4, 1920, October 31, 1920, January 5, 1921 and July 12-13 1921 by Greeks due to its critical location and Greeks terrifyingly tortured people who resist to retain Gediz. As a result of the successful wars by the Turkish army on the Western Front of the War of Independence, the enemy was extirpated from our country with the Great Offensive on August 22, 1922. As a result of this, Gediz got rid of enemy occupation with 5th Cavalry Corps, at Fahrettin Altay Paşa's command, entered Gediz on September 1, 1922.