Türkiye'de gençlik sosyolojisi ve gençlik üzerine yapılmış çalışmaların gelişimi
The development of studies on the sociology of youth and youth in Turkey
- Tez No: 624011
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ IŞILAY GÖKTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Genç, Gençlik, Türkiye'de Gençlik, Türkiye'de Gençlik Çalışmaları, Gençlik Sosyolojisi, Türkiye'de Gençlik Sosyolojisi Çalışmaları, Young, Youth, Youth in Turkey, YouthStudies in Turkey, YouthSociology, YouthSociologyStudies in Turkey
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu çalışma, toplumu oluşturan kategorilerden biri ve en önemlisi olan gençliği ve gençlik konusunu ele almaktadır. Bu açıdan çalışmada genç ve gençlik kavramları tanıtılmış, toplumsallaşma ile ilişkisi ele alınmış ve bir kategori olarak gençliğin tarihsel süreç içerisindeki yeri tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmada gençlik ve modernleşme ilişkisi analiz edilerek gençliğin bir kategori olarak ele alınmasına ilişkin serüven, sosyolojinin alt dallarından biri olan gençlik sosyolojisi üzerinden takip edilmiştir. Dolayısıyla bu çalışma temel olarak, Türkiye'de gençlik sosyolojisi oluşumunun, ana hatlarının ve bulunduğu bağlamın incelenmesini ve tanıtılmasını amaçlamaktadır. Türkiye'de gençlik sosyolojisi çalışmalarının ana hatları ve bağlamı ele alınarak, alana ilişkin yapılan çalışma örnekleri değerlendirilmiştir. Alana ilişkin örneklerin temsil ettiği temel harita, Türkiye'de gençlik sosyolojisinin tarihi, konusu, temelleri, teorik yönelimleri, metodolojik ve temel karakteristiklerini tespit etme amacını temsil etmektedir. Bu amaç doğrultusunda bu çalışma gençlik sosyolojisi alanına ilişkin bir analiz biçimi olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
This study examines one of the categories that make up the society and the most important one, youth and youth. In this respect, the concept of youth and youth was introduced and its relationship with socialization was discussed and the place of youth as a category was tried to be determined in the historical process. In this study, the relationship between youth and modernization was analyzed and the adventure of considering the youth as a category was followed through the sociology of youth which is one of the sub-branches of sociology. Therefore, this study as a basis, the formation of youth sociology in Turkey, examining the context in which the main lines and aims to found and introduced. outline and context of the sociology of youth work in Turkey by considering the samples were evaluated for the field study. basic map represented by the example of the area, the history of youth sociology in Turkey, subject, basic, theoretical orientations, represents the aim to identify methodological and basic. For this purpose, this study can be considered as an analysis of the field of youth sociology.