Kamu sektöründe entegre raporlama: üniversitelerde bir uygulama
Integrated reporting in the public sector: an application in the university
  1. Tez No: 624021
  2. Yazar: BÜŞRA BAYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERAFETTİN SEVİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Sektörü, Kamu Sektöründe Entegre Raporlama, Üniversitelerde Entegre Raporlama, Üniversitelerde Entegre Raporlama Mimarisi, Public Sector, Integrated Reporting in the Public Sector, Integrated Reporting in Universities, Integrated Reporting Architecture in Universities
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 232
Özet
Entegre raporlama kuruluşların geleceğe yönelik değer yaratma ve değerin sürdürülebilirliği konusunu bir iş modeli kapsamında kuruluş paydaşlarına iletme aracı olarak son yılların güncel konularından birisidir. Özel sektör kuruluşlarında entegre raporlama son beş yılda hızla gelişmiş, kamu sektörü kuruluşlarında da günümüzde önemli gelişmeler yaşanmakta entegre rapor uygulamalarına yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Özellikle gelişmiş ülkelerde; kamunun daha çok harcama yapması, kamu kaynaklarının etkin kullanımı, hesap verilebilirlik, şeffaflık gibi konuların ön plana çıkması kamu sektöründe entegre raporlamayı gündeme getirmiştir. Türkiye'de de son on yılda kamu sektöründe raporlama konusunda önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Çalışma kapsamında incelenen kamu sektörü raporları entegre rapor hazırlamaya olanak sağlayacak önemli bilgileri içermekle birlikte geleceğe yönelik sürdürülebilir değer yaratma, iş modeli, sermaye öğeleri, bilgiler arası bağlantı, yönetişim gibi entegre raporlamaya özgü ilkeler de ve bu ilkelerin bütüncül bir bakış açısıyla sunulmasında eksiklikler mevcuttur. Ancak bu eksiklikler, raporlarda yer alan bilgilerin entegre rapor kılavuz ve içerik ilkeleriyle uyumlaştırılmasıyla kolaylıkla giderilebilmektedir. Bu çalışmada bir kamu kuruluşu olan üniversitelerin kurumsal raporları entegre rapor kılavuz ilkeleri ve içerik öğeleri doğrultusunda incelenmiş, entegre raporlamaya kaynak ve kısıt oluşturacak unsurlar belirlenmiştir. Tasarlanacak olan mimaride İş modeli, sermaye öğeleri, risk yönetimi, performans ve değer yaratma süreci ilişkileri kurularak bilgiler arası entegrasyon sağlanmış entegre rapor mimarisi talep olmaksızın oluşturulmuştur. Oluşturulan bu rapor mimarisi üniversitelerin paydaşlarına iyi yönetişim, performans sürdürülebilir değer yaratma, geleceği iş modeli aracılığıyla tahmin etme ve buna ilişkin riskleri belirleme konusunda yeni bir perspektif sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Integrated reporting is one of the current issues in recent years as a means of delivering value creation and value sustainability to institutions' stakeholders within a business model. Integrated reporting in private sector institutions has developed rapidly over the last five years, and public sector institutionss are also experiencing significant developments nowadays and are working on integrated report applications. Especially in developed countries; the public spending more, the efficient use of public resources, accountability and transparency have brought the integrated reporting to the public sector. Turkey also in the public sector over the last decade has been significant improvements in reporting. While the public sector reports examined within the scope of the study include important information that will enable the preparation of an integrated report, there are also deficiencies in providing integrated reporting principles such as sustainable value creation for the future, business model, capital elements, information linkage, governance and so forth. However, these shortcomings can be easily eliminated by harmonizing the information contained in the reports with the integrated report guidelines and content guidelines. In this study, the public sector's existing reports have been reviewed in the context of integrated reporting guidelines and content guidelines. Sources and constraints for integrated reporting have been identified and business model, capital elements, risk management, performance and value creation process relationships were established to provide information integration. Integrated report architecture within the scope of a state university was created involuntarily. This report, will provide a new perspective on universities' stakeholder well governance, performance sustainable value creation, forecasting through future business models and identifying risks associated with them.