Entegre raporlamaya geçişte faaliyet raporlarının rolü: İmalat sektöründe ampirik bir çalışma
The role of activity reports in the transition to integrated reporting: An empirical study in the manufacturing industry
  1. Tez No: 736110
  2. Yazar: GÖZDE ARSIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ELMACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Entegre Raporlama, Sürdürülebilir Değer Yaratma Kabiliyeti, Faaliyet Raporları, Integrated Reporting, Sustainable Value Creation Capability, Annual Reports
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Küresel krizler, hızla değişen demografik yapı, azalan kaynaklar ve iklim değişikliği gibi sosyal ve ekonomik yapıyı etkileyen gelişmelerin yanı sıra, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının toplumdaki rol ve sorumluluklarına ilişkin değişen beklentiler, kuruluşların yarattıkları değeri paydaşları ile daha iyi paylaşması gereksinimini doğurmuştur. Kuruluşun geçmiş performansına yönelik ve birbirinden bağımsız geleneksel raporların bu gereksinimi karşılamada yetersiz kalması sonucunda entegre raporlama, kuruluşların geçmiş, bugün ve gelecekteki yarattıkları değeri bütüncül bir yaklaşımla paylaşabildikleri bir iletişim yöntemi olarak ortaya çıkmıştır. Diğer bir deyişle, kuruluşların değer yaratma yeteneklerini, tüm paydaşlara sunmayı hedeflemektedir. Bu bağlam da Faaliyet Raporları ise, sürdürülebilirlik raporlaması ve çevresel raporların tek çatı altında toplanmasını sağlayarak bilgiler arasındaki bağlantının anlaşılmasını kolaylaştırmaktadır. Bilgileri geçmiş verilerle birlikte geleceğe odaklı stratejik bir yaklaşımla ifade ederek hesap verilebilirliği arttırarak geleceğe ışık tutan ve şirketlerin değerini arttıran güvenilir ve tutarlı bir raporlama sistemi olan entegre raporlamaya geçişte önemli bir kilometre taşı özelliği taşımaktadır. Bu çalışma entegre raporun önemini göstermek amacıyla imalat sektöründe yer alan şirketlerin faaliyet rapor içerik öğeleri ile Uluslararası Entegre Raporlama Çerçevesi içerik öğeleri karşılaştırılarak içerik analizi yapmayı hedeflemektedir. Böylece faaliyet raporlarının yeterliliği, eksiklikleri ve entegre raporlamanın hedeflediği sürdürülebilir temel yetenek (sürdürülebilir değer yaratma) göstergelerine (İndikatörlere) uygunluğu test ederek şirketlerin entegre raporlamaya ve entegre bilgi yönetimine geçişini kolaylaştırmada bir yol haritası sunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
In addition to developments affecting the social and economic structure such as global crises, rapidly changing demographic structure, diminishing resources and climate change, changing expectations regarding the roles and responsibilities of public and non-governmental organizations in society have created the need for organizations to better share the value they create with their stakeholders.Integrated reporting has emerged as a communication method in which organizations can share the value they create in the past, present and future with a holistic approach, as traditional reports on the past performance of the organization and independent from each other are insufficient to meet this requirement.In other words, it aims to present the value creation capabilities of organizations to all stakeholders.In this context, Annual Reports facilitate the understanding of the link between information by collecting sustainability reporting and environmental reports under a single roof.It is an important milestone in the transition to integrated reporting, which is a reliable and consistent reporting system that sheds light on the future and increases the value of companies by increasing accountability by expressing the information together with past data with a future-oriented strategic approach. This study aims to make content analysis by comparing the activity report content items of the companies in the manufacturing sector with the content items of the International Integrated Reporting Framework in order to show the importance of the integrated report. Thus, it aims to provide a roadmap to facilitate the transition of companies to integrated reporting and integrated information management by testing the adequacy and deficiencies of the annual reports and the compliance with the sustainable basic ability (sustainable value creation) indicators (Indicators) targeted by integrated reporting.