Gebelerde eş şiddetinin doğum korkusuna etkisi
The effect to childbirth fear of partner violence among pregnant women
  1. Tez No: 624056
  2. Yazar: MEHTAP OĞURLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NÜLÜFER ERBİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gebe kadın, Gebelik, Eş şiddeti, Doğum korkusu, Aile içi şiddet, Pregnant women, Pregnancy, Partner violence, Childbirth fear, Domestic Violence
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Bu araştırma, gebelerde eş şiddetinin doğum korkusuna etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki araştırmaya, gebe polikliniklerine başvuran 335 gebe alınmıştır. Araştırmanın verileri Kişisel Bilgi Formu ve Wijma Doğum Beklentisi/Deneyimi Ölçeği A Versiyonu (W-DEQ A) ile toplandı. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistik yöntemler, t testi, One Way ANOVA, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis testi kullanıldı. Bulgular: Gebelerin W-DEQA ölçeği toplam puan ortalamasının 69.34±29.37 olduğu bulundu. Çalışmada gebe kadınların %15.2'sinin hafif seviyede, %28.4'ünün orta seviyede, %26.6'sının şiddetli seviyede ve %29.9'unun klinik seviyede doğum korkusu yaşadığı saptandı. Gebelerin yaş (p=.044), aile tipi (p=.004), oturulan yer (p=.026), gebelik öncesinde psikolojik sorun yaşama (p=.026) durumuna göre gruplar arası W-DEQ A puan ortalamaları farklarının istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulundu. Çalışmada gebelerin %49.3'ünün herhangi bir şiddet türüne eşi tarafından maruz bırakıldığı belirlendi. Gebelerin %46'sının sözel şiddet, %23.9'unun duygusal şiddet, %13.7'sinin ekonomik şiddet, %8.7'sinin fiziksel şiddet ve %2.1'inin cinsel şiddete maruz kaldığı bulundu. Herhangi bir şiddet türünü yaşayan (p=.000), sözel şiddet (p=.000), duygusal şiddet (p=.000), ekonomik şiddet (p=.000) yaşayan gebelerin, şiddet yaşamayan gebelere göre W-DEQ A puan ortalamalarının daha yüksek olduğu ve gruplar arası farkların istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlendi. Sonuç: Gebelere karşı eşleri tarafından uygulanan şiddet oranının yüksek olduğu ve eş şiddeti yaşamanın gebelerde doğum korkusuna etki ettiği saptandı.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to determine the effect of partner violence on childbirth fear of pregnant women. Material and Method: This descriptive and cross-sectional study included 335 pregnant women who applied to pregnant outpatient clinics. The data of the study were collected with Questionnaire Form and Wijma Birth Expectation / Experience Scale A Version (W-DEQ A). Descriptive statistical methods, t test, One Way ANOVA, Mann Whitney U, Kruskal Wallis test were used in the analysis of the data. Results: W-DEQ A scale score of pregnant women was found to be 69.34 ± 29.37.It was found that 15.2% of pregnant women experienced“mild level”childbirth fear, 28.4% had“moderate level”childbirth fear, 26.6% had“severe level”childbirth fear, and 29.9% had“clinical level”childbirth fear. It was determined to be statistically significant differences of W-DEQ A scoresaccording to the age of the pregnant women (p=.044), family type (p=.004), place of residence (p=.026), psychological problems before pregnancy (p=.026). It was determined that 49.3% of pregnant women were exposed to any type of violence by their partners. It was found that pregnant women were exposed to 46% verbal violence, 23.9% emotional violence, 13.7% economic violence, 8.7% physical violence and 2.1% sexual violence. When pregnant women experiencing any type of violence (p=.000), verbal violence (p = .000), emotional violence (p=.000), economic violence (p=.000) were compared with pregnant women who did not experience violence, W-DEQ A scores were higher and differences were statistically significant. Conclusion : As a result, the rate of violence exerted by their partnersagainst pregnant women was high. Also, partner violence during pregnancy had negative effects on the fear of childbirth of pregnant women.