Web tabanlı portalda tahmini öğrenme yol haritalarına dayalı profesyonel gelişim programı: Matematik öğretmenlerinin pedagojik kavramlarındaki gelişimleri
Hypothetical learning trajectory based professional development programme in a web portal: The development of mathematics teachers in pedagogical concepts
  1. Tez No: 624167
  2. Yazar: DUYGU YILDIRIM BOZCUOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLÜFER YAVUZSOY KÖSE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik Eğitimi, Profesyonel Gelişim, Web Tabanlı Eğitim Portalı, Cebir Öğrenme Alanı, Tahmini Öğrenme Yol Haritaları, Mathematics Education, Professional Development, Web-Based Education Portal, Algebra Learning Area, Hypothetical Learning Trajectory
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 345
Özet
Cebir öğrenme alanı öğrencilerin en zorlandıkları alanlardan biri olmakla birlikte öğretmenlerin de öğretim sürecinde sorun yaşadıkları bir alandır. Bu araştırmada, iki ortaokul matematik öğretmeninin cebir öğrenme alanına ait pedagojik kavramlarındaki değişimlerini belirlemek ve bunları öğretimlerine nasıl yansıttıklarını görmek amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda araştırmada tahmini öğrenme yol haritaları yoluyla ortaokul matematik öğretmenlerinin profesyonel gelişimlerinin desteklenmesine yönelik bir proje kapsamında oluşturulan Web tabanlı eğitim portalı kullanılmıştır. Eylem araştırması olarak desenlenen süreç; portal üzerinde öğretmenlerin tahmini öğrenme yol haritası ve ders planı hazırlamaları, ders planını uygulamaları, tahmini öğrenme yol haritası ve ders planını revize etmeleri aşamalarını içermiş ve bu aşamalara araştırmacıların geri bildirim vermesi ile döngüsel olarak ilerlemiştir. Ön-son klinik görüşmeler, öğretim süreçlerinin video kayıtları ve portala girilen dökümanlar (yansıtma soruları ve yanıtları, tahmini öğrenme yol haritaları, ders planları, geribildirimler) aracılığıyla toplanan veriler tematik olarak analiz edilmiştir. Web tabanlı eğitim portalı üzerinden verilen geri bildirimler aracılığıyla öğretmenlerin alan ve pedagojik alan bilgilerinin geliştiği; bu bağlamda ders planı hazırlama, öğrencilerin kavramsal anlamda öğrenmesine önem verme, öğrenci düşüncesini sorgulama, sınıf içi tartışmaları yönetme ve çoklu temsil kullanma noktalarında büyük ölçüde ilerleme gösterdiği belirlenmiştir. Ayrıca süreç sonunda öğretmenlerin kendileri ile ilgili farkındalıklarının arttığı, daha gerçekçi değerlendirmeler yapabildikleri ve öğrencilerin kazanımlarını ya da eksikliklerini daha net bir şekilde belirleyebildikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Algeabra is not challenging only for students as a learning field but also for teachers during the time of teaching. In this research, we keep track of the pedagogical development of two middle school mathematics teachers in algeabra education and how they reflect their developments to their teaching. For this manner, we support teachers by giving hypothetical learning trajectories via a Web-based education portal which was developed by a research project with similar purpose. This process, which is designated as an action research, contains the preparations of learning trajectories and lesson plans by the teachers, the applications of these plans, and the revisions of learning trajectories and lesson plans along with feedback from us. We analyze the data collected from the documents available in the Web portal (such as teachers reflections, hypothetical learning trajectories, lesson plans and feedbacks), and videos recorded from lessons, and pre-and post-clinical interviews. We observe that the feedback given via the Web-based education portal extends the teachers' content and pedagogical knowledge. Thus, their abilities on preparing effective learning plans, promoting conceptual learning, moderating in-class discussions and using multiple representations are substantially improved. In addition, we conclude that this process improves the teachers' self-awareness and self-assessment ability which leads to a better tracking of the performance of students.