Yeni ekonomi ve girişimcilik: Girişim sermayesi hizmetleri ve girişimcilerin finansman sorunu
New economy and entrepreneurship: Entrepreneur capital services and financing problem of entrepreneurs
  1. Tez No: 624214
  2. Yazar: FATİH MEHMET FETTAHLIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UMUT ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Ekonomi, Endüstri 4, Girişim, Girişimcilik, Girişimcilik ekosistemi, Girişim Sermayesi, Girişimcilerin Finansman Sorunu, New Economy, Industry 4.0, Entrepreneurship, Entrepreneurship ecosystem, Venture Capital, Financing Problem of Entrepreneurs
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bilim ve teknolojik gelişmelerin çok etkili olarak yapıldığı yaşadığımız dünyada yeni buluşları yapacak mucitler ön plana çıkmaktadır. Eskiden şirketler çok güçlü bir yatırımla ve sermaye ile var olurken, günümüzde bu sistem değişmiştir. Bir fikri olup, ancak sermeyesi olmayanın da güçlü bir inovasyon ile büyük bir şirkete dönüştüğünü görmekteyiz. Girişimcilik, ülke ekonomisinin güçlenmesi ve rekabet avantajını yakalaması için önemlidir. Girişimciler gelişmiş ülkelerde daha yaygın ve geniş destekler alırken ülkemizde bu desteklerin henüz yetersiz olduğunu görmekteyiz. Girişimcilere birçok alanda destekler verilmeye çalışılırken bu bağlantıların koordineli olarak işletilmesi kaçınılmazdır. Girişimcilik ekosisteminin ülke geneline yayılarak bölgeler halinde ekonomik katkı sağlayacağı aşikârdır. Girişimcilerin en büyük sorunu finansman yetersizliğidir. Bu nedenle bu araştırmanın amacı girişimcilerin, girişimci ekosistemi içerisinde desteklenmesi için, bankaların girişim sermayesindeki finansal faaliyetlerini analiz etmek ve ortaya çıkan sorunların çözülmesine yönelik öneriler sunmaktır. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi yöntemine göre düzenlenmiştir. Araştırmanın örneklemini Türkiye'de aktif görev yapan 52 banka arasından 2018 yılı faaliyet raporlarında girişimcilik faaliyetlerine yer veren toplam 18 banka oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak bankaların 2018 yılı faaliyet raporları dikkate alınmıştır. Verilerin analizi kategorisel içerik analizi ile analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre bankaların girişimcilere verdikleri destek alanlarının bilgilendirme, mentörlük, finansal destek, kuluçka merkezi ve girişim yatırım ortaklığı olduğu belirlenmiştir. Ancak bu alanlarda da sınırlı desteklerin olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the world where science and technological developments are made very effectively, inventors come to the forefront to make new discoveries. While companies used to exist with a very strong investment and capital, today this system has changed. We see that those who have an idea but have no capital turn into a big company with strong innovation. Entrepreneurship is important for strengthening the national economy and achieving competitive advantage. While entrepreneurs receive more widespread and broad support in developed countries, we see that these supports are insufficient in our country. While trying to provide support to entrepreneurs in many areas, it is inevitable that these connections will be coordinated. It is evident that the entrepreneurship ecosystem will spread across the country and make economic contributions in regions. The biggest problem of entrepreneurs is the lack of financing. Therefore, the purpose of this research is to analyze the financial activities of banks in venture capital and to propose solutions to the emerging problems in order to support entrepreneurs within the entrepreneurial ecosystem. The research was organized according to document analysis method which is one of the qualitative research methods. The research sample of 52 banks active in working through the annual report, published in 2018 a total of 18 banks in Turkey are giving way to entrepreneurial activity. As the data collection tool, 2018 activity reports of the banks were taken into consideration. Data analysis was analyzed by categorical content analysis. According to the results, it is determined that the support areas of the banks to entrepreneurs are information, mentoring, financial support, incubation center and venture investment partnership. However, limited support was also found in these areas.