Kurumsal yapının ekonomik performansa etkisi: Kırılgan beşli ülkeleri
The effect of institutional structure on economic performance: Fragile five countries
  1. Tez No: 624243
  2. Yazar: ŞEYMA ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YILDIRIM BEYAZIT ÇİÇEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yapı, Ekonomik Büyüme, Kırılgan Ülkeler, Institutional Structure, Economic Growth, Fragile Countries
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmanın amacı kırılgan beşli kapsamına giren ülkelerin kurumsal faktörlerinin ekonomik büyümelerine etkisini tespit etmektir. Bu amaç doğrultusunda Türkiye'nin de içinde yer aldığı 9 ülke için 2002-2015 verileri Panel Veri Analizi kullanılarak ekonometrik açıdan test edilmektedir. Elde edilen sonuçlara göre kurumsal faktörler ve ekonomik büyüme arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki vardır. Kırılgan ülkelerin kurumsal yapılarında meydana gelen iyileşmeler ekonomik performanslarını olumlu yönde etkilemektedir sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effects of institutional factors on economic growth of the fragile five countries. For this purpose, 2002-2015 data for nine countries including Turkey are tested econometrically using Panel Data Analysis. According to the results, there is a positive and significant relationship between institutional factors and economic growth. It was concluded that the improvements in the institutional structures of the fragile countries positively affect their economic performance.