Dodurga halk kültüründe düğün gelenekleri
Wedding traditions in Dodurga's folk culture
- Tez No: 624262
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞHAN ADAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Müzik, Folklore, Music
- Anahtar Kelimeler: Dodurga, düğün, müzik, gelenek, kültür, Dodurga, wedding, music, tradition, culture
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Tarih sahnesinde, çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan ülkemiz, Anadolu'daki kültürel çeşitlilik ile göze çarpmaktadır. Ülkenin her bölgesi kendine özgü kültürüyle farkını ortaya koymakta ve kendi sınırları içinde karakterini yansıtmaktadır. Bu durum sosyal yaşama ve ibadetlere etki etmektedir. Bozüyük'e olan yakınlığı sebebiyle Antik dönemde Frigya sınırları içerisinde olduğu tahmin edilen Dodurga, sahada görülen taş kalıntılara göre Frigler, Hititler, Lidyalılar, Romalılar ve yazılı kaynaklara göre Selçuklular ve Osmanlıların hüküm sürdükleri bir bölge olmuştur. Oğuzların yirmi dört boyundan biri olan Dodurga, olabildiğince kendi kültürünü korumuş olsa da farklı kültürlerden etkilenebildiği görülmektedir. Bu çalışmada, zengin kültürel yapıya sahip olan Dodurga düğünlerinde, müziklerin, gelenek, görenek ve adetlerinin neler olduğu tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmada veri elde etmek amacıyla farklı bölgelerde ulaşılabilen kaynaklar (yazılı kaynaklar, görsel ve işitsel materyal, vb.) taranarak gerekli veriler toplanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın alana katkı sağlayıcı, özgün ve konu üzerinde yeni çalışmalara kaynak olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Our country, which hosted various civilizations in the history, stands out with its cultural diversity in Anatolia. Each region of the country reveals its difference with its unique culture and reflects its character within its borders. This situation affects social lives and worshipping rituels. For being close Bozüyük, Dodurga, which is estimated to be within the borders of Phrygia in the ancient period, became a region where the Phrygians, Hittites, Lydians, Romans and Seljuks and Ottomans ruled, according to the stone ruins found. Dodurga, one of the twenty-four branches of Oghuzes, seems to be influenced by different cultures, although it has preserved its own culture as much as possible. In this study, it was studied to determine what music, traditions and customs are at Dodurga weddings, which have a rich cultural structure. In order to obtain data in the study, the necessary data (different sources, visual and audio material, etc.) were searched for and the necessary datas were collected. It is thought that the study will contribute to the field and will be a resource for new and original studies on the subject.