Acıpayam (Denizli) halk takvimi
The folk calendar of Acıpayam (Denizli)
  1. Tez No: 992661
  2. Yazar: BÜŞRA ASIL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Beşeri coğrafya, Halk kültürü, Kültürel coğrafya, Human geography, Folk culture, Cultural geography
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
Özet
Halk takvimi, yöre halkının doğa olaylarını gözlemleyerek oluşturduğu, zamanın akışını ve tarımsal faaliyetleri düzenlemede kullandığı geleneksel bir bilgi sistemidir. Bu tez, Denizli ilinin güneyinde yer alan Acıpayam ilçesinde coğrafi özelliklerin halk takvimi üzerindeki etkisini incelemektedir. Çalışmada, Acıpayam'ın iklimi, topoğrafyası, bitki örtüsü, toprak yapısı gibi coğrafi unsurların halk takviminin oluşumu ve sürekliliği üzerindeki belirleyici rolü ortaya konmuştur. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden etnografik araştırma deseni ile yürütülmüştür. İlçeye bağlı Dodurga, Ucarı, Hisar, Darıveren ve Yeşilyuva mahallelerinde yaşayan, 50 yaş ve üzeri 50 katılımcıyla yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Görüşmeler aracılığıyla halkın doğa gözlemleri, mevsimsel değişimlere dair bilgileri, tarım ve hayvancılık pratikleri ile halk takviminin günümüzdeki yansımaları değerlendirilmiştir. Veriler betimsel analiz yöntemiyle çözümlenmiş; halk takviminin, bölgenin fiziki ve beşerî koşullarıyla sıkı bir etkileşim içinde şekillendiği belirlenmiştir. Acıpayam halkının doğayla kurduğu ilişkinin bir ürünü olan halk takvimi, hem yerel kültürel belleğin bir yansıması hem de coğrafyanın günlük yaşam üzerindeki etkilerini anlamada önemli bir göstergedir.
Özet (Çeviri)
The folk calendar is a traditional knowledge system created by local communities through observations of natural phenomena and used to regulate the flow of time and agricultural activities. This thesis examines the impact of geographical characteristics on the folk calendar in the Acıpayam district, located in the southern part of Denizli Province. The study reveals the determining role of geographical elements such as climate, topography, vegetation cover, and soil structure in the formation and continuity of the folk calendar in Acıpayam. The research is conducted using an ethnographic research design, one of the qualitative research methods. Semi-structured interviews are carried out with 50 participants aged 50 and over living in the neighborhoods of Dodurga, Ucarı, Hisar, Darıveren, and Yeşilyuva within the district. Through these interviews, the local people's observations of nature, their knowledge of seasonal changes, agricultural and livestock practices, and the contemporary reflections of the folk calendar are evaluated. The data are analyzed using the descriptive analysis method, and it was determined that the folk calendar has been shaped through a close interaction with the physical and human conditions of the region. The folk calendar, as a product of the relationship established by the people of Acıpayam with nature, is both a reflection of local cultural memory and an important indicator for understanding the effects of geography on daily life.