Yerel yönetimler ve sosyal sorumluluk: Acil kan ihtiyacının karşılanmasında Güngören Belediyesi kan kardeşliği kulubü(kanka) örneği
Local government and social responsibility: Güngören municipality blood brotherhood club (buddy) example in meeting urgent need for blood
  1. Tez No: 624266
  2. Yazar: KADİR ZENGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHARREM ES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel yönetimler, belediyeler, Güngören Belediyesi, sosyal sorumluluk, kan, kan ihtiyacı, kan bağışı, Kan Kardeşliği Kulübü, Local governments, municipalities, Güngören Municipality, social responsibilities, blood, need for blood, blood donation, Blood Brotherhood Club
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
YEREL YÖNETİMLER VE SOSYAL SORUMLULUK ACİL KAN İHTİYACININ KARŞILANMASINDA GÜNGÖREN BELEDİYESİ KAN KARDEŞLİĞİ KULÜBÜ (KANKA) ÖRNEĞİ ÖZET Sosyal sorumluluk kavramı, işletmeler tarafından sosyal bir poitika olarak uygulanmaktadır. Sosyal sorumluluk, tüm organizasyonları ilgilendirmektedir. İşletmeler faaliyetlerinin sonuçlarından etkilenmekte ve sorumlu tutulmaktadırlar. Sosyal sorumluluğa yönelik çalışmalar, mali olarak yüksek bütçeler gerektirmektedir. Sosyal sorumluluk, faaliyette bulundukları toplumun bir parçası olan kurumların etik değerlere uygun biçimde davranma yükümlülüğüdür. Yerel yönetimler, yer yönünden yerinden yönetim prensibine göre kamusal mal ve hizmet sunan kamu kuruluşlarıdır. Yerel yönetimler, belde halkının müşterek yerel ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulmuşlardır ve topluma karşı çeşitli sorumlulukları bulunan kamu kurumlarıdır. Bu sorumluluk içerisinde yerel yönetimler, kararlarını halkın beklenti ve çıkarlarına göre almak durumundadırlar. Yerel düzeyde hizmet üreten ve sunan belediyelerin topluma karşı yükümlülüklerinin büyük bir kısmı kurumsal anlamda sosyal sorumluluk kapsamındadır. İnsan kanı, yalnızca oluştuğu bedene ve dolayısıyla bu bedende yaşayan kişiye değil, başka kişilere de büyük yararlar sağlamaktadır. İnsan kanı günümüzde kişilerin vücudundan, başka insanların vücuduna nakledilmek ya da üzerlerinde bilimsel araştırma ve deneyler yapılmasına olanak sağlamak amacıyla alınmaktadır. Kan, kaynağı insan olan ve elde edilmesi için başka seçeneği olmayan bir tedavi vasıtasıdır. Dünya Sağlık Örgütü'nün raporuna göre, Gelişmekte olan ülkelerde, güvenli kanın sağlanmasında en önemli problem, yetersiz gönüllü kan bağışı sebebiyle güvenli olmayan ve en ucuz yöntemlerin tercih edilmesidir. Dünya çapında yılda 81 milyon ünite kan bağışı yapılırken bu kanların %82'si gelişmiş ülkelerde gönüllü kan bağışçılarından sağlanarak tüm tarama testlerine tabi tutulmaktadır. Kan bağışı konusunda gelişmiş ülkeler ile kıyaslandığında Türkiye oldukça geri sıralarda yer almaktadır. Bu ülkelerde gönüllü kan bağışlarının nüfusa oranı %5'e ulaşabilirken Türkiye'de bu oran halen % 1.5-2 civarındadır. En önemli problem gönüllü kan bağışçısı sayısındaki yetersizliktir. Türkiye'de kan hizmetleri konusunda kapsayıcı bir standardizasyon ve denetim mevcut değildir. Acil kan ihtiyacını karşılamak amacıyla faaliyet gösteren Güngören Belediyesi Kan Kardeşliği Kulübü (KANKA), kana ihtiyacı olanlarla kan vermek isteyenleri buluşturan bir organizasyondur. Güngören Belediyesi Kan Kardeşliği Kulübü (KANKA); Türkiye'de acil kan ihtiyacının karşılanmasına mütevazı bir katkıda bulunmak ve kan verme bilincinin yaygınlaşmasını sağlamak amacıyla kurulmuştur.
Özet (Çeviri)
LOCAL GOVERNMENT AND SOCIAL RESPONSIBILITY: GÜNGÖREN MUNICIPALITY BLOOD BROTHERHOOD CLUB (BUDDY) EXAMPLE IN MEETING URGENT NEED FOR BLOOD" ABSTRACT Social responsibility concept is implemented as a social policy by operations. Social responsibility concerns all the operations. Operations are responsible for their activities results and effects. Works for social responsibility are required high budget as financial condition. Social responsibility is course of action by institutions that is a part of the society. Local governments are the public utilities providing public good and services in terms of principle of local administration. Local governments are established in order to meet common requirements of inhabitants and they have several responsibilities against society. Local governments should take their decisions in direction of expectations and interest of public. Local governments serving in local level, have social responsibilities against people in institutional field. Human blood provides benefit not only its own body but also body of other people. Human blood is taken for transmitting to body of other people or enables to do scientific research and experiments. Blood is a tool of treatment, its resource is only human and it does not have another alternative. According to World Health Organization Report, in developing countries, the most important problem of supplying reliable blood is to choose the unreliable and cheapest methods because of inadequate volunteer blood donor. In worldwide, 81 million units are donated blood yearly, however in developed countries, 82% of these donations is supplied by volunteer blood donors and is subjected to the whole screen tests. When Turkey is contrast with developed countries in regards to blood donation, Turkey gets behinds. While volunteer blood donation ratio of population is 5% in these countries, this ratio is still about 1.5-2% in Turkey. The most important problem is inadequacy in number of blood donors. Turkey does not have a standardization and supervision in regards to blood services. Güngören Municipality Blood brotherhood Club (BUDDY) having an activity to meet urgent blood requirements is the organization of meeting the people having need for blood with the people wishing for blood. Güngören Municipality Blood Brotherhood Club (BUDDY); is established with intent to popularize and generalize blood donation consciousness and contribute partly about meeting need for blood in Turkey.