Ortadoğu'da dini ve siyasi hizipçilik, korunma veçözüm yolları
Religious and political factionalism in themiddle east, protection and solution methods
- Tez No: 624286
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARİF OLGUN KÖZLEME
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Ortadoğu, hizipçilik, din, siyaset, çözüm, Middle East, factionalism, religion, politics, solution
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortadoğu Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Ortadoğu kelimesi daha önce olmayan, batılılar tarafından son yüzyılda İslam coğrafyasını parçalamak için ortaya konulan bir ifadedir. Ortadoğu ifadesi ile değişik görüşler olmakla beraber Irak, Suriye, Lübnan, Filistin, Suudi Arabistan, Yemen, Türkiye, Afganistan, Mısır, Libya, İran, Kıbrıs ve yalnızca Müslüman olmayan ülke İsrail gibi devletler kastedilmeltedir. İslam ülkelerini bölüp parçlamak için Ortadoğu diye isimlendirdikleri bölgede batılılar hizipçilik fitnesini ortaya çıkararak bunu körüklemeye başladılar. Bunun için hem dini ve etnik görüşleri, hem de siyasi görüşleri alet olarak kullandılar. Aslında herkesin mensup olduğu bir ırkı vardır. Benimsediği inancı, mezhebi, hizbi ve görüşü olması gayet normal bir durumdur. Bunun aksini düşünmek bile mümkün değildir. Yeterki başkalarının inancına, görüşüne saygılı olsun. Kişinin kendi grubunu ve hizbini doğru kabul ederek üstün görmesinde de sakınca yoktur. Yeterki diğerlerini yok sayıp onlara düşmanlık beslemeye başlamasın. O zaman hizipçilik tehlikeli olmaktadır. Bugün Irak, Suriye ve diğer birçok İslam ülkesinde hizipçilik fitnesi dolayısıyla yüz binlerce insan ölmüş, kadınlar dul, çocuklar yetim kalmıştır. Milyonlarca insan da ülkesini terk etmiştir. Bu fitne halen devam etmektedir. Dış güçlerin hazırladığı planlara göre hizipçilik fitnesinin bundan sonraki aşaması bölgedeki ülkeleri parçalamak, küçük küçük devletçikler oluşturmaktır. İslam dini hoşgörü ve insan haklarına saygı dinidir. Can, mal, akıl, nesil ve din gibi değerlerin korunmasını istemektedir. Günümüzde İslam'ın hoşgörü, merhamet, şefkat, adalet, insana verdiği değer gibi güzel hasletleri yok sayılmaya çalışılmaktadır. Hizipçiliğin tehlikelerinden korunmanın yolu yine aynı şekilde bu değerleri hakim kılmak, Hz. Peygamberin ve sahabelerinin örnek uygulamalarını yeniden hayata geçirmektir. Bu tez Ortadoğuda çıkarılan hizipçiliğin tanımını, olumlu ve olumsuz yönlerini, hizipçiliğin kötü sonuçlarından korunma ve çözüm yollarını incelemektedir. .
Özet (Çeviri)
The word ''Middle East'' is an expression which had not been existed before and produced by westerners in the last century for dividing Islamic geography. Although there are different opinions about the expression of ''Middle East'', its use refers to the governments of Iraq, Syria, Lebanon, Palestine, Saudi Arabia, Yemen, Turkey, Afghanistan, Egypt, Libya, Iran, Cyprus and Israil as the only non-Muslim country. The westerners introduced the instigation of factionalism in the area that they called as the Middle East and started to work it up. They used both religious and ethnic opinions and political opinions as a tool. Natively everyone belongs to a race. It is quite normal that one has faith, sect, faction and opinion to adopt. It is not even possible to think the opposite as long as they respect the other's faith and opinion. There is no harm that a person takes his group and faction as truth and consider them above than the rest unless he ignores the others and starts to bear hostility for them. In that case, the factionalism becomes dangerous. Today hundreds of thousands people had died, women and children had become widows and orphans in Iraq, Syria and several other Islamic countries because of the instigation of factionalism. Billions of people had left their countries. This instigation still continues. According to the plan which was prepared by the external powers, next phase of the instigation of factionalism is dividing countries in the region and establishing several small countries. Islam is the religion of tolerance and has respect for human rights. It wants to protect values such as life, property, mind, generation and religion. Today, the good characters of Islam which are tolerance, mercy, compassion, justice, value that it gives to human is being tried to be ignored. .