Kocaeli romanlarında erken evliliğin araştırılması
Investigation of early marriage in Kocaeli Romani
  1. Tez No: 624314
  2. Yazar: GÜLLÜ KUZUCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN HÜSEYİN TAYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Romanlar, Erken Evlilikler, Çocuk Gelin, Aile İçi Sorunlar, Romani, Early Marriage, Child Bridge, Family Problems
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Erken yaşta evlilikler, oyun ve okul çağındaki çocukların bilişsel ve psikososyal yönden hazır olunmayan bir yaşta evlenmesi anlamına geldiğinden, birçok olumsuz sonuçları içerdiğinden dünyadaki birçok ülke tarafından yasaklanmıştır. Türkiye'de çocuk yaşta evliliklerin (18 yaş altı; erken evlilik) oranının azalmasına rağmen hala bazı bölgelerde ve topluluklarda devam ettiği gözlenmektedir. Erken evliliklerin en çok gözlendiği kültürel topluluklardan biri de Romanlardır. Bu çalışmada Kocaeli Romanlarında erken evliliklerin durumu, oranı, bu evliliklerin sonuçları ve erken evliliklerin aile içi sorunlarla olan ilişkisi incelenecektir. Romanların birçok sorunu tartışılmasına rağmen aile sorunları ve erken evlilikler çok fazla araştırılmayan bir konudur. Bu araştırmada önemli bir Roman sorunu olan erken evlilikler çalışmasıyla literatürdeki boşluğun doldurulması hedeflenmektedir. Kocaeli romanlarını temsilen seçilen Körfez ve İzmit ilçelerindeki 100 roman aileye erken evlilik durumları, nedenleri ve aile içi sorunlarını içeren anket uygulanmış, elde edilen veriler, temel betimleyici istatistiklerle ve ki-kare tekniğiyle analiz edilip yorumlanmıştır. Bulgular incelendiğinde Kocaeli Romanlarının %56'sının erken evlendiği; kadınlarda erken evlilik (çocuk gelin) oranı %78; erkeklerde %34 olduğu; en erken ilk evlilik yaşının 13 olduğu; erken evliliklerin neden olduğu en temel sonuç; eğitim eksikliği denebilir. Çünkü erken evlenen bireyler bir zaman sonra kendi tabirleriyle hayat sorunlarıyla uğraşmaktan kendileriyle uğraşamamaktadır. Bunu takip eden sorunlar ise aile içi sorunlar ve erken ebeveyn olma denebilir. Erken evlilikleri ve yaşadığı aile içi sorunlar arasında istatistiksel anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Erken evlilik yapan bireyler, 18 yaş üstü evlilik yapan bireylere göre daha fazla sorun yaşamaktadır. Araştırma sonucunda Kocaeli romanlarında erken yaşta evliliklerin Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu ve erken evlilik yapan Roman ailelerin daha çok aile içi sorun yaşadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Early marriages are prohibited by many countries around the world as they involve many negative consequences, since play and school-age children are married at an age that is not cognitively and psychosocially prepared. the marriages in Turkey as a child (under age 18; early marriage) observed that despite the reduction in the rate is still continued in some regions and communities. One of the cultural communities in which early marriages are observed most is the Romans. In this study, the status of early marriages, their ratio, the results of these marriages and the relationship between early marriages and family issues will be examined in Kocaeli's Romans. Although many problems of Romans have been discussed, family issues and early marriages are not much researched. In this study, it is aimed to fill the gap in the literature with the study of early marriages which is an important Romans' problem. 100 Roman families in Körfez and İzmit districts selected as representative of Kocaeli Romans were interviewed about early marital status, their causes and family issues and the data obtained were analyzed and interpreted with basic descriptive statistics and chi-square technique. According to the findings, 56% of Kocaeli Romans are married early; the rate of early marriage (child bride) in women is 78%; 34% in men; the earliest first marriage age is 13 years; the main result of early marriages is due to the lack of education. Because individuals who get married early deal with life problems in their own words, they cannot find enough time to themselves after a while. Subsequent problems can be called family issues and early parenting. There is a statistically significant relationship between early marriages and family issues. Individuals who have early marriage experience more problems than those who get married over 18 years of age. Research results that Romans in Kocaeli are above the average in Turkey at an early age marriages and it is identified that early marriages of Roman families are more experienced with the problems within the family.