Okul öncesi eğitime iki dilliliğin yansımaları: Etnografik bir durum çalışması
Reflections of bilingualism at pre-school education: An ethnographic case study
- Tez No: 624428
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi, İki dillilik, Okul kültürü, Sınıf kültürü, Akran kültürü, Pre-school, Bilingualism, School culture, Classroom culture, Peer culture
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırma, iki dilliliğin okul öncesi eğitime yansımalarını tespit etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden etnografik durum çalışması kullanılmıştır. Araştırma 2019-2020 eğitim- öğretim yılında, Diyarbakır ili Çermik ilçesine bağlı bir köy okulunda gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubu, araştırma yapılan okulda bulunan okul öncesi eğitim sınıfının öğretmeni ve 13 öğrencisi, aynı ilçenin farklı köylerinde görev yapan yedi okul öncesi öğretmeninden oluşmaktadır. Araştırma verileri katılımcı gözlem, görüşme, doküman analizi, araştırmacı günlüğü kullanılarak toplanmıştır. Araştırma yapılan okulda ve okul öncesi eğitim sınıfında katılımcı gözlem ve görüşme yapılmış, farklı köylerdeki öğretmenlerle görüşme yapılarak veriler elde edilmiştir. Ayrıca gözlem süreci boyunca araştırmacı günlüğü tutulmuştur. Verilerin analizinde içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda okul öncesi eğitime iki dilliliğin birçok yansımasının olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Okulda, sınıfta ve akranlar arasında iki dillilik bir kültür olarak benimsenmiştir. Okul, sınıf, akran ve çevreyle iletişimde anadilin yoğun bir şekilde kullanıldığı belirlenmiştir. Bunu yanında öğrencilerin ders dışı etkinliklerde ve duygularını (sevinme, sinirlenme) ifade etmede genellikle ana dillerini kullandığı görülmüştür. İki dilliğin okul ve sınıf kurallarına uyma/anlama bakımından olumsuz yansımaları olurken sınıfın ve okulun fiziki yapısına herhangi bir yansıması olmadığı görülmüştür. İki dilliliğin, okul öncesi eğitim programının uygulanması, etkinliklerin anlaşılması, yönergelerin takip edilmesi ve zamanında bitirilmesi gibi konularda olumsuz yansımalarının olduğu görülmektedir. İki dilliliğin öğretmene yansımaları ise eğitim öğretimi gerçekleştirmek için daha çok çaba sarf etme ve bazı durumlarda kendini yetersiz hissetme şeklinde tespit edilmiştir. Ayrıca iki dilliliğin okulda kültür olarak benimsenmesinde yöneticilerin, sınıfta kültür olarak benimsenmesinde öğretmenlerin davranışlarının etkili olduğu sonucuna da ulaşılmıştır. Araştırmada iki dilliliğin akranlar arasında bazı öğrencileri popüler yapıp kendine güvenini artırdığı, bazı öğrencilerin ise içine kapanıp iletişim problemi yaşamasına neden olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to determine the reflections of bilingualism on pre-school education. Ethnographic case study, one of the qualitative research patterns, was used in the research. The research was carried out in a village school in Çermik district of Diyarbakır, in the 2019-2020 academic year. The working group consists of the teacher of the preschool education class at the researched school and 13 students, seven pre-school teachers working in different villages of the same district. The research data were collected using participant observation, interview, document analysis, researcher diary. Participant observation and interviews were conducted in the research school and pre-school education class, and data was obtained by interviewing teachers from different villages. In addition, researcher diary was kept during the observation process. Content analysis was used in the analysis of the data. As a result of the research, it was concluded that there are many reflections of bilingualism in preschool education. Bilingualism is adopted as a culture at school, in the classroom and among peers. It has been determined that mother tongue is used extensively in communication with school, classroom, peer and environment. In addition, it was observed that students generally use their mother tongue in extracurricular activities and expressing their feelings (rejoicing, anger). While bilingualism had negative reflections in terms of obeying / understanding school and class rules, it was observed that there was no reflection on the physical structure of the class and the school. It is seen that bilingualism has negative reflections on the implementation of pre-school education program, understanding the activities, following the instructions and completing them on time. The reflections of bilingualism on the teacher were determined to make more efforts and to feel inadequate in some cases. In addition, it was concluded that the behaviors of the teachers were effective in the adoption of bilingualism as a culture in the school and the behavior of the teachers in the culture in the classroom. In the research, it was determined that bilingualism made some students popular and increased their self-confidence among their peers, while some students closed themselves and caused communication problems.