Türkiye'de gerçekçi matematik eğitiminin matematik başarısına etkisi üzerine bir meta analiz çalışması
A meta-analysis study on the effect of mathematics achievement on realistic mathematics education in Turkey
- Tez No: 624451
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM ÇEZİKTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Gerçekçi Matematik Eğitimi, Matematik, Akademik Başarı, Meta Analiz, Realistic Mathematics Education, Mathematics, Academic Achievement, Meta Analysis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmada Gerçekçi Matematik Eğitiminin (GME) matematik başarısına olan etkisini incelemek amacıyla meta-analiz yapılmıştır. Meta-analiz için deney ve kontrol gruplu deneysel çalışmalar tercih edilmiştir. Deneysel araştırma yapan yazarların çalışmalarında belirttiği şekilde yarı deneysel ya da tam deneysel çalışmalardan içerisinde örneklem, grup ortalaması ve standart sapmaların bulunduğu çalışmalar tercih edilmiştir. Bu araştırmada daha önceki benzer bir çalışmaya devam niteliği kazandırmak amacıyla 2007 yılından başlayıp 2019 yılının Mart ayına kadar olan araştırmalar incelenmiştir. İncelenen doktora ve yüksek lisans tezlerinde deney ve kontrol grubu aranmış ve içlerinde ön-son test ortalamaları örneklem sayıları ve standart sapma verileri olan çalışmalar tercih edilmiştir. 28 çalışma dâhil edilme kriterlerine uygun bulunmuş fakat 5 çalışma veri eksiği nedeniyle meta-analize dâhil edilmemiştir. 23 ayrı çalışmanın etki büyüklükleri hesaplanarak genel etki büyüklüğü hesaplanmıştır. 23 adet çalışmanın örneklemini deney grubunda 671, kontrol grubunda 664 olmak üzere toplam 1335 kişi oluşturmaktadır. Meta-analiz çalışması yapılırken iki farklı meta-analiz istatistik programlarından yararlanılmıştır. Bütün çalışmalar birleştirirken yapının heterojen olması sebebiyle rastgele etkiler modeli kullanılmıştır. Araştırma sonucunda Gerçekçi Matematik Eğitimi ile yapılan matematik öğretimlerinin akademik başarısına olan etki büyüklüğü 1,048 olarak bulunmuştur. Bu sonuç tercih edilen sınıflandırma içerisinde geniş düzeyde etki büyüklüğüne sahiptir. Buna göre Gerçekçi Matematik Eğitimi bireylerin matematik başarısında olumlu ve geniş düzeyde etkiye sahip olduğu görülmektedir. Başarıya olan etki sadece konu bazında değişkenlik gösterirken yayım türü, yayım şekli, yayım yılı, sınıf düzeyi, uygulama haftası ve yayım iline göre farklılık göstermemektedir. Konu bazında incelendiğinde de“Sıvıları Ölçme”konusu Gerçekçi Matematik Eğitimi ile öğretimde en etkili konu olarak bulunmuştur. Gerçekçi matematik eğitiminin akademik başarısına etkisini ölçen diğer meta-analiz çalışmasıyla benzer sonuç vermiş ve GME'nin matematik başarısına olan pozitif yönlü etkisi desteklenmiştir. Fakat bu araştırmanın daha önce yapılan çalışmadan farklı olarak birçok bağımsız değişkeni çalışmaya katması meta-analiz için bir artı olarak görülmektedir. Artan çalışmalar ile daha fazla çalışmanın meta-analize eklenmesi GME'nin matematik başarısını pozitif olarak etkilediği yönünde elde edilen genel kanıyı güçlendirmiştir. Bu çalışmanın 2019 yılı ortalarında yapılmasından dolayı bu yıl içerisinde yapılan GME çalışmaları eklenememiştir. Öneri olarak GME'nin matematik başarısına etkisi daha çok konu daha farklı sınıf düzeylerinde ve farklı sayılarda örneklemle araştırılabileceği düşünülmektedir. Ayrıca MEB ile işbirliği içerisinde GME'nin matematik başarısına etkisi göz önünde bulundurularak MEB kitaplarında veya EBA gibi okullarda ulaşılması kolay veri tabanlarında GME ile hazırlanmış etkinliklere yer verilebilir. İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri öncülüğünde halihazırda görevde bulunan matematik öğretmenlerinin faydalanabileceği GME'nin sınıflara entegrasyonu konulu konferans verilebilir, öğretmenlerin GME'ye uygun ders hazırlamalarına yönelik çalıştaylar düzenlenebilir. Ayrıca yöntem üzerine öneri olarak meta-analiz çalışmaları uzun bir süreci gerektirdiğinden meta-analiz çalışacak araştırmacıların bu süreci iyi planlamaları gerekmektedir. Özellikle kodlama için birden fazla kodlama yapan araştırmacının olması öneriler arasındadır.
Özet (Çeviri)
In this study, meta-analysis was conducted to investigate the effect of Realistic Mathematics Education on mathematics achievement. Experimental studies were preferred for meta-analysis. As the authors stated in their studies, semi-experimental or full experimental studies including sample, group mean and standard deviations were preferred. In the study, 28 studies in 2007-2019 were found to be in accordance with the inclusion criteria, but 5 studies were not included in the meta-analysis due to lack of data. The effect size of 23 different studies was calculated and the overall effect size was calculated. The sample of 23 studies consisted of 1335 people, 671 in the experimental group and 664 in the control group. MetaWin and Comprehensive Meta Analysis (CMA) statistical programs were used during the meta-analysis. In combining all studies, random effects model was used due to the heterogeneity of the structure. As a result of the research, the effect size on the academic success of mathematics education with Realistic Mathematics Education was found to be 1,048. The effect size found has a large effect size within the preferred classification. According to this result, Realistic Mathematics Education has a positive and broad effect on individuals' mathematics achievement. While the impact on this achievement varies only by subject, it does not differ according to type of publication, type of publication, year of publication, class level, application week and publication province. When examined on a subject basis,“Measuring Liquids”became the most effective subject in Realistic Mathematics Education. A meta-analysis was conducted to measure the effect of realistic mathematics education on academic achievement. This research coincided with the general opinion of that study. However, unlike this study, the inclusion of many independent variables in this study is seen as a plus for meta-analysis. Furthermore, the inclusion of more studies into meta-analysis strengthened the general opinion. Due to the fact that this study was conducted in mid-2019, GME studies conducted in this year could not be added. This meta-analysis can be repeated as the number of studies will increase as a recommendation. Since meta-analysis studies require a long process, researchers who will study meta-analysis should plan this process well. In particular, it is suggested that there should be more than one researcher for coding.