Nikotin bağımlılığında psikolojik dayanıklılık ve duygu düzenleme güçlüklerinin rolü
The role of psychological resistance and emotion regulations in nicotine dependence
- Tez No: 624459
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURGÜL YAVUZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Nikotin bağımlılığı, Psikolojik dayanıklılık, Duygu düzenleme güçlükleri, Cigaratte addiction, Resilience, Emotion regulation difficulties
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmanın amacı, sigara içen yetişkin katılımcılar arasındaki psikolojik dayanıklılık, duygu düzenleme zorlukları arasındaki farklılıkları araştırmaktır. Bu çalışmanın diğer amacı, sigara bağımlılığının cinsiyet, eğitim düzeyi, sosyo-ekonomik düzey, sigara içmeye başlama yaşı, sigara bağımlılığı düzeyi, sigara içme süresi gibi demografik değişkenler açısından farklılıklarını araştırmaktır. Araştırmaya 205 sigara içen ve 205 sigara içmeyen olmak üzere, yaşları 18-62 arasında değişen 410 kişi katılmıştır. Veri toplamak için Demografik Bilgi Formu, Fagerstrom Nikotin Bağımlılık Testi (FNBT), Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği (PDÖ) ve Duygu Düzenleme Güçlükleri Ölçeği Kısa Formu (DDGÖ-16) kullanılmıştır. Veriler SPSS 20.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Sigara içen kişilerin psikolojik dayanıklılık düzeyleri ve alt boyutlardan kendini adama düzeyleri anlamlı olarak daha düşüktür. Sigara içen kişiler duygularını düzenlemede daha çok güçlük çekerler ve alt boyutlardan dürtü ve stratejiler alt ölçek puanları daha yüksektir. Sigara içen kişilerin sigara bağımlılık düzeyleri ile duygu düzenleme güçlükleri ve duygu düzenleme güçlüklerinin tüm alt boyutları (açıklık, kabul etmeme, dürtü, amaçlar, stratejiler) arasında pozitif yönlü bir ilişki vardır. Ayrıca erkeklerin, eğitim düzeyi daha düşük olanların, sosyo-ekonomik düzeyi daha düşük olanların, sigaraya daha erken yaşta başlayanların ve sigarayı daha uzun süredir kullananların sigara bağımlılık düzeyleri anlamlı derecede yüksektir. Sonuçlar literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the differences of psychological resilience, emotion regulation difficulties among the adult participants who had smoke cigarette and not smoke cigarette in addition to examine the relations between cigarette addiction level, psychological resilience and emotion regulation difficulties. The other aim of this study was to investigate the differences of cigarette addiction level in terms of demographic variables like gender, education level, socio-economical level, age of start of smoking, smoking dependence level, duration of smoking cigarette. The sample consisted of 410 adults, between 18-62 (205 smokers, 205 non-smokers). Demographic Information Form, Fagerstrom Nikotin Bağımlılık Testi (FNBT), Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği (PDÖ) ve Duygu Düzenleme Güçlükleri Ölçeği Kısa Formu were used for data collection. In evaluating the results, SSPS 20 program was used. The levels of psychological resilience and dedication from the sub-dimensions of smokers were significantly lower. Smokers have more difficulty in regulating their emotions and scored higher on“impulse”and“strategies”subscales. There is a positive relationship between the level of cigarette addiction of the smokers and the emotion regulation difficulties and all sub-dimensions of emotion regulation difficulties (openness, refusal, impulse, aims, strategies). In addition, cigarette addiction levels of men, those with lower education level, those with lower socio-economic level, those who started smoking at an early age, and those who have been smoking for a long time are significantly higher. The results are discussed in the light of literature.