Elit karatecilerde core antrenmanlarının kuvvet ve denge özelliklerine etkisi
Effects of core trainings on strength and balance features in elite karate athletes
  1. Tez No: 624523
  2. Yazar: BAHAR GÖRÜR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMUT ALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Karate, Core Antrenman, Kuvvet, Denge, Karate, Core Training, Strength, Balance
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmanın amacı, elit karatecilerde core antrenmanlarının kuvvet ve denge özelliklerine etkisinin incelenmesidir. Araştırmaya Seydişehir Belediyesi Spor Kulübü sporcusu toplam 20 karateci (12 erkek, 8 kadın) katıldı. Sporcular kontrol (KG) ve core antrenman grubu (CAG) olmak üzere rastgele yöntemle iki gruba bölündü. KG'nun yaş ortalaması 15,40±0,96 yıl, spor yaşı ortalaması 5,20±1,61 yıl, vücut ağırlığı ortalaması 66,30±12,22 kg ve boy ortalaması 170,90±9,40 cm; CAG'nun yaş ortalaması 16,00±1,24 yıl, spor yaşı ortalaması 5,40±2,63 yıl, vücut ağırlığı ortalaması 64,70±10,29 kg ve boy ortalaması 171,40±9,25 cm olarak hesaplandı. 8 haftalık antrenman programı süresince, KG'na sadece haftada 3 gün, günde en az 90 dk karate antrenmanı; CAG'na ise karate antrenmanlarına ek olarak haftada 3 gün, günde en az 30 dk core antrenmanı yaptırıldı. Sporculardan antrenman dönemi öncesi ve sonrası dikey sıçrama testi, flamingo denge testi, yıldız denge testi ve 1 RM kuvvet testi ölçümleri alındı. Grupların ön test ve son test değerleri arasında fark olup olmadığını test etmek için Eşleştirilmiş T testi (Paired Samples t Test); gruplar arası karşılaştırmalar için ise Bağımsız Örneklem T testi (Independent Samples t Test) kullanıldı. Sonuçlar "p0,05). Sonuç olarak, core antrenmanların karatecilerde kuvvet ve denge özellikleri üzerine pozitif etkileri belirlenmiştir. Araştırmamız Karate gibi Olimpiyatlara ilk kez katılacak olan bir spor için spor bilimcisi/antrenörler tarafından karatede kuvvet ve denge performanslarında ki değişiklikleri inceleyerek kontrol etmeleri ve bu bilgilerden elde edilen sonuçlar ışığında antrenman programlarını geliştirebilmeleri, kendilerine özgü teknik ve taktik stratejiler belirleyerek antrenman programlarını organize edebilmeleri açılarından da önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effects of core trainings on strength and balance features in elite karate athletes. 20 karate athletes (12 male, 8 female) participated in the study from Seydişehir Municipality Sports Club. The athletes were randomly divided into two groups: control group (CG) and core training group (CTG). The mean age of the KG was 15.40±0.96 years, the mean sport age was 5.20±1.61 years, the mean weight was 66.30±12.22 kg and the mean height was 170.90±9.40 cm; the mean age of the CTG was 16.00±1.24 years, the mean sport age was 5.40±2.63 years, the mean weight was 64.70±10.29 kg and the mean height was as 171.40±9.25 cm. During the 8 week training process, karate trainings were applied as 3 days a week, 90 min a day; core trainings additition to karate trainings were applied to CTG. Vertical jump test, flamingo balance test, star balance test and 1 RM strength test were measured before and after the training period. Paired Samples t Test was used to test the difference between pre-test and post-test values of the groups; Independent Samples t Test was used for comparisons between groups. The results were evaluated according to significance level of "p0.05). As a result, the positive effects of core training on strength and balance properties of karate athletes were determined. Our research for the first time in the Olympics for a sport like Karate will be attending that sports scientist/coaches by examining the changes in strength and balance performances in karate and developing the training programs in the light of the results obtained from this information, determining their own technical and tactical strategies in terms of organizing training programs is important.