Elit karatecilerde antrenmanın ısınma ve soğuma evrelerinde uygulanan foam roller çalışmalarının bazı motorik parametreler ve teknik performans üzerine etkisinin incelenmesi
An investigation of the effect of foam roller exercises performed during the warm-up and cool-down phases of training on certain motoric parameters and technical performance in elite karate practitioners
  1. Tez No: 970205
  2. Yazar: BELMA YAVAŞOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVDE MAVİ VAR, PROF. DR. CEREN SUVEREN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Karate, Foam Roller, Motorik Parametreler, Teknik Performans, Antrenman, Hareket analizi, Performans, Performans geliştirme, Spor, Spor fizyolojisi, Spor performansı, Sporcular, Karate, Foam Roller, Motor Parameters, Technical Performance, Training, Motion analysis, Performance, Performance development, Sports, Sport physiology, Athletic performance, Sportsmen
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
Özet
ELİT KARATECİLERDE ANTRENMANIN ISINMA VE SOĞUMA EVRELERİNDE UYGULANAN FOAM ROLLER ÇALIŞMALARININ BAZI MOTORİK PARAMETRELER VE TEKNİK PERFORMANS ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ Bu araştırmanın amacı elit karate sporcularının antrenmanlarındaki ısınma ve soğuma evrelerinde uygulanan, güncel ısınma ve soğuma yöntemlerinden biri olan foam roller çalışmalarının bazı motorik parametreler ve teknik performans üzerine etkisinin incelenmesidir. Reykan Spor Kulübünde lisanslı sporcu olan ''Ümit-Genç'' kategorisindeki siyah kuşak sporculardan çalışma grubunda 30, kontrol grubunda 30 olmak üzere toplam 60 sporcu araştırmaya dahil edilmiştir. Çalışma grubu 8 hafta boyunca haftada 4 gün karate antrenmanlarının ısınma ve soğuma evresinde foam roller uygulaması yaparken, kontrol grubu 8 hafta boyunca haftada 4 gün geleneksel ısınma ve soğuma protokolünü uygulamış ve foam roller kullanmamıştır. Foam Roller çalışmasına başlamadan önce gönüllülük esasıyla araştırmaya katılmayı kabul eden sporculara gerekli bilgilendirmeler yapıldıktan sonra ön test ölçümleri uygulanmış, 8 hafta sonra da son test ölçümleri yapılmıştır. Bazı motorik parametreler ve teknik performans ölçümleri kapsamında sporculara esneklik, eklem hareket açıklığı, fonksiyonel hareket taraması, toplam toparlanma kalitesi testi ve teknik performans testi uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre çalışma grubunun ölçümlerinin ön test-son test karşılaştırmasında dirsek ve diz ekstansiyon eklem hareket açıklığı hariç tüm parametrelerde istatistiksel açıdan anlamlı bir fark gözlemlenmiştir (p<0,001). Çalışma ve kontrol gruplarının son test karşılaştırmalarında ise dirsek ve diz ekstansiyon eklem hareket açıklığı hariç tüm parametrelerde çalışma grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar elde edilmiştir (p<0,001). Bu sonuçlara göre elit karate sporcularının antrenmanlarının ısınma ve soğuma evresinde foam roller uygulamasının onların esneklik, eklem hareket açıklığı, fonksiyonel hareket taraması, toplam toparlanma kalitesi ve teknik performansları üzerinde olumlu etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
AN INVESTIGATION OF THE EFFECT OF FOAM ROLLER EXERCISES PERFORMED DURING THE WARM-UP AND COOL-DOWN PHASES OF TRAINING ON CERTAIN MOTORIC PARAMETERS AND TECHNICAL PERFORMANCE IN ELITE KARATE PRACTITIONERS The purpose of this study is to examine the effect of foam roller exercises, one of the current warm-up and cool-down methods applied during the warm-up and cool-down phases of elite karate athletes' training, on certain motor parameters and technical performance. A total of 60 athletes, 30 in the study group and 30 in the control group, were included in the study. These athletes were black belt athletes in the“Cadet - Junior”category licensed by the Reykan Sports Club. The study group performed foam roller exercises during the warm-up and cool-down phases of their karate training 4 days a week for 8 weeks, while the control group followed a traditional warm-up and cool-down protocol 4 days a week for 8 weeks and did not use foam rollers. After providing the necessary information to the athletes who voluntarily agreed to participate in the study before starting the foam roller training, pre-test measurements were taken, and post-test measurements were taken after 8 weeks. Within the scope of certain motor parameters and technical performance measurements, flexibility, joint range of motion, functional movement screening, total recovery quality test, and technical performance test were administered to the athletes. According to the results obtained from the study, a statistically significant difference was observed in all parameters except elbow and knee extension joint range of motion in the pre-test-post-test comparison of the study group's measurements (p<0.001). In the post-test comparisons between the experimental and control groups, statistically significant results in favor of the experimental group were obtained for all parameters except elbow and knee extension joint range of motion (p<0.001). According to these results, it has been concluded that foam roller application during the warm-up and cool-down phases of elite karate athletes' training has a positive effect on their flexibility, range of motion, functional movement screen, total quality of recovery, and technical performance.