Preterm bebeklerde risk faktörleri, nörolojik durum ve motor performansın değerlendirilmesi
Evaluation of risk factors, neurologic situation and motor performance of preterm infants
- Tez No: 624528
- Danışmanlar: PROF. DR. AKMER MUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Preterm bebek, risk faktörleri, motor performans, minör nörolojik disfonksiyon, Preterm infants, risk factors, motor performances, minor neurological disfunction
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Fizyoterapi Ve Rehablitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmanın amacı; farklı gestasyonel yaşa sahip preterm bebeklerin düzeltilmiş 3-5. aylarında risk faktörleri, nörolojik durum ve motor performanslarını değerlendirmek ve farklı gestasyon yaşları karşılaştırmaktı. Çalışmaya gestasyon haftası 34 olan 22 bebek olmak üzere toplamda 78 preterm bebek dahil edildi. Bebeklerin demografik ve klinik özellikleri kaydedildi. Bebeklerin Fidgety hareketleri (FMs) 3-5 dakikalık videolar halinde kaydedildi. Gözlemsel GMs değerlendirmesi kapsamında Prechtl yöntemi ile FMs'ler analiz edildi. Bebeklerin yüzüstü, sırtüstü, oturma ve ayakta durma hareketleri gözlemlenerek Alberta Infant Motor Scale (AIMS) formuna kaydedildi ve skorlar yaşa özgü sentil değerlerine dönüştürüldü. Bebeklerin hareketleri gözlemlenerek Touwen Infant Neurological Examination (TINE) değerlendirmesi yapıldı. Bebeklerin doğum haftasına göre motor skorları karşılaştırıldığında AIMS yüzüstü puanlar açısından >34 haftadan sonra doğan bebekler lehine istatistiksel olarak fark bulunurken (p0,05).Bebeklerin doğum haftasına göre GMs özellikleri ve nörolojik durumları karşılaştırıldığında herhangi bir fark bulunmadı (p>0,05). Bebeklerin GMs özelliklerine göre motor skorları karşılaştırıldığında herhangi bir fark bulunmadı (p>0,05). Bebeklerin nörolojik durumları ile kuvözde kaldığı gün arasında pozitif yönde ve düşük düzeyde (p0,05). Preterm bebeklerin gestasyonel yaşı düştükçe kuvözde kaldığı gün sayısı ve fototerapi görme sıklıkları artmaktaydı. Preterm bebeklerde risk faktörleri, nörolojik durum ve motor performansın beraber değerlendirilmesi detaylı ve bütüncül değerlendirme sağlamakla beraber; çalışmamız minör nörolojik disfonksiyonu olan ya da motor performansında atipik gelişim gösteren bebeklerin erken dönemde tespit edilebilmesi ve gerekirse erken müdahale programına yönlendirilmesi konusunda yol gösterici olması açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the motor performances of preterm infants with the adjusted age of 3-5 months and to compare these factors among different gestational ages. A total of 78 preterm infants, including 26 infants with gestational weeks 34, were included in the study. Demographic and clinical characteristics of these infants were recorded. Fidgety movements of each infant were video-recorded for 3-5 minutes. FMs were analyzed using Prechtl method in terms of observational GMs evaluation. The prone, supine, sitting and standing movements of the infants were observed and recorded on the Alberta Infant Motor Scale (AIMS) form, and the scores were converted into age-specific sentiment values. The movements of the infants were observed and Touwen Infant Neurological Examination (TINE) was performed. The comparison of the motor scores of the babies according to their birth week showed a statistically significant difference (p34 weeks, no such statistically significant difference was calculated in terms of other variables (p>0.05). No statistically significant difference (p>0.05) was detected between GMs characteristics and neurological status among the babies based on their birth week scale. When the motor scores according to GMs characteristics of infants were compared, no statistically significant score (p>0.05) was documented. A positive and low correlation (p0.05). The higher the gestational age of preterm infants were, the fewer days in the incubator they spent and the lower frequency of phototherapy treatment they got. Our study is significant in that it not only provides a detailed and holistic evaluation of risk factors, and neurological statuses, and the motor performances, all together, in preterm infants, but also makes early detection of infants with minor neurological dysfunction or atypical development of motor performance possible and guides them to early intervention program in the case of necessity.