Görsel ve işitsel uyaranların anaerobik performans ve patlayıcı güç üzerine etkisi
The effect of visual and audior stimulants on anaerobic performance and explosive power
- Tez No: 624545
- Danışmanlar: PROF. DR. SAFİNAZ ALBAYRAK YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Spor, Physiology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Wingate, Performance, Input, Basketball, Environment
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Egzersiz Fizyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Sporcuların fiziksel kapasitesini objektif ve detaylı biçimde ölçmek için laboratuvar testleri kullanılmaktadır. Fakat laboratuvar ortamı, sporcunun işini yaptığı ve performansın asıl gerekli olduğu saha ve müsabaka içi ortamdan oldukça farklıdır. Literatürde anaerobik performans ve patlayıcı gücün müsabaka içerisindeki seviyelerini gösteren ve görsel ve işitsel uyaranlar kullanılarak müsabaka atmosferi yaratılan bir çalışma bulunmamaktadır. Bu nedenle çalışmamızda görsel ve işitsel uyaranlar kullanarak sanal gerçeklik yardımıyla müsabaka atmosferi yarattık ve bu atmosferin fiziksel performans üzerine etkisini gözlemledik. Çalışmaya 15 kadın basketbol oyuncusu katıldı. Bir kez standart prosedür ve bir kez de sanal gerçeklik yardımıyla oluşturulan müsabaka ortamı içerisinde olmak üzere deneklere 3-7 gün ara ile 2 kez wingate anaerobik testi yapıldı. Değerlendirmeler sonucunda, katılımcıların sanal gerçeklik ortamında 30 saniyelik test boyunca ürettikleri ortalama güç parametresinde, standart prosedür ile yapılan test ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir artış görüldü (p=0,02). Diğer parametreler karşılaştırıldığında sanal gerçeklik ortamı lehine artışlar görüldü fakat bu artışlar istatistiksel olarak anlamlı değildi (pik güç p=0,12 , minimum güç p=0,57 , güç düşüşü p=0,36 , yorgunluk indeksi p=0,96). Anahtar Kelimeler : Wingate, Performans, Uyaran, Basketbol, Çevre
Özet (Çeviri)
Laboratory tests are used to measure the physical capacity of athletes objectively and in detail. However, the laboratory environment is quite different from the field and in-competition environment where the athlete does his job and performance is essential. There is no study in the literature showing the levels of anaerobic performance and explosive power in the competition and creating a competition atmosphere using visual and auditory stimuli. Therefore, in our study, we created an competition atmosphere with the help of virtual reality using visual and auditory stimuli and observed the effect of this atmosphere on physical performance. 15 female basketball players participated in the study. Wingate anaerobic test was performed to the subjects 2 times with 3-7 days interval, once in the standard environment and once in the competition environment created with the help of virtual reality. As a result of the evaluations, a statistically significant increase was observed in the mean power parameter produced by the participants during the 30-second test in the virtual reality environment compared to the test performed with the standard procedure (p = 0.02). When the other parameters were compared, there were increases in favor of virtual reality environment but these increases were not statistically significant (peak power p=0,12 , minimum power p=0,57 , power drop p=0,36 , fatigue index p=0,96).