Tenisçilere uygulanan çeviklik antrenmanlarının atletik performansları üzerine etkilerinin incelenmesi
The effect of agility training on the athletic performance of tennis players
- Tez No: 624569
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAHYA POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Fırtına Kort, Tenis, Çeviklik, Çabukluk, Sürat, Storm Court, Tennis, Agility, Quickness, Speed
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
TENİSÇİLERE UYGULANAN ÇEVİKLİK ANTRENMANLARININ ATLETİK PERFORMANSLARI ÜZERİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ Osman DİŞÇEKEN Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı Hareket ve Antrenman Bilimleri Yüksek Lisans Tezi, Aralık 2017 Danışman: Doç. Dr. Yahya POLAT ÖZET Bu araştırmanın amacı Tenisçilere uygulanan çeviklik antrenmanlarının atletik performansları üzerine etkilerinin incelenmesidir. Araştırmaya 14-18 yaş aralığında 40 kadın(%50), 40 erkek(%50) olmak üzere toplam 80 sporcu gönüllü olarak katılmıştır. Araştırma grupları, çeviklik antrenmanları ve tenis antrenmanları yapan deney grubu (N=40) ve klasik tenis antrenmanı yapan kontrol grubu (N=40) olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Gönüllülere 8 hafta süreyle haftada 3 gün tenis antrenmanları uygulandı, deney grubuna tenis antrenmanlarına ek olarak 8 hafta, haftada 3 gün olmak üzere çabukluk, çeviklik, ani yön değiştirme, ani hızlanma-yavaşlama ve reaksiyona yönelik çeviklik antrenman programı uygulandı. Ölçümlerde Sürat (hız) ölçümleri için 5 metre, 10 metre, 20 metre ve 30 metreye yerleştirilen çift kapılı fotoseller ile ölçüm alınırken, çeviklik ve çabukluk testi için çift kapılı fotosel ve huniler kullanılarak ön test ve son test modeli uygulandı. Ölçümlere, 15 dakikalık ısınma ile başlanarak, gönüllülere sürat, çabukluk ve çeviklik testleri uygulandı. Her gönüllüden tam dinlenme ilkesine bağlı kalınarak 3 kez ölçüm alındı ve en iyi olan derece kaydedildi. Elde edilen ham veriler ile gruplar arası karşılaştırmalar için İndependent-Samples T Testi ve grup içi karşılaştırmalar için Paired-Samples T Testi kullanıldı. Deney ve kontrol gruplarının erkek ve bayan ön test Kilo ve BKI (Beden kütle indeksi), T Testi ve İllinois çeviklik-çabukluk testleri, 5 metre çıkış çabukluğu, 10 metre ivmelenme, 20 metre maksimal hıza ulaşma ve 30 metre sürat hız puanları arasında anlamlı bir farklılık görülmemiştir (p>0.05). Deney ve kontrol gruplarının erkek son test Kilo, BKI, T Testi ve İllinois çeviklik-çabukluk testleri, 5 metre çıkış çabukluğu, 10 metre ivmelenme, 20 metre maksimal sürate çıkma ve 30 metre sürat puanları arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir (p0.05), ancak T Testi ve İllinois çeviklik-çabukluk testleri, 5 metre çıkış çabukluğu, 10 metre ivmelenme, 20 metre maksimal sürate çıkma ve 30 metre sürat puanları arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir (p0.05). Deney grubu erkek ve kadın sporcuların 5 metre çıkış çabukluğu, 10 metre ivmelenme, 20 metre maksimal sürate çıkma ve 30 metre sürat ön test-son test hız değerleri arasında anlamlı bir farklılık tespit edilirken (p0.05).
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF AGILITY TRAINING ON THE ATHLETIC PERFORMANCE OF TENNIS PLAYERS Osman DİŞÇEKEN Erciyes University, Institute of Health SciencesPhysical Education and Sports Undergraduate Movement Training Science M.s.D. Thesis, December 2017 Supervisor: Assist. Prof. Dr. Yahya POLAT ABSTRACT The purpose of the effect of agility training on the athletic performance of tennis players. A total of 80 athletes, 40 women (50%) and 40 men (50%) participated in the study voluntarily in the age range of 14-18 years. The study groups were divided into two groups: the experimental group Çeviklik training and tennis training group (N = 40) and the tennis training group (N = 40). The volunteers were given tennis training sessions for 3 days a week for 8 weeks, in addition to tennis training, Çeviklik training program was applied to the experiment group for 8 weeks, 3 days a week for quickness, agility, sudden change, sudden acceleration-deceleration and reaction. Independent-Samples T Test was used for the comparison between raw groups and Paired-Samples T Test was used for group comparisons. Measurements are taken with dual-port photocell placed at 5 meter output speed, Accelerataion by 10 meters, Reaching a maximum speed of 20 meters and 30 meters speed for speed measurements, Pre-test and post-test models were applied using dual- port photocell and funnel for agility and quickness test. Measurements were started with a 15 minute warm-up, test speed, quickness and agility tests were applied. Three measurements were taken from each athlete and the best rating was recorded. The obtained raw data and statistical results were compared between groups and between groups. The male and female pre-test of the experimental and control groups were significantly different between the weight and BMI (body mass index), T-test and illinois agility-quickness tests, 5-meter exit speed, 10-meter acceleration, reaching maximal speed of 20 meters, no difference was observed (p>0.05).Significant differences were found between experimental and control groups' male posttest, weight, BMI, T test and illinois agility-quickness tests, 5 meter exit speed, 10 meter acceleration, 20 meter maximal speed and 30 meter sprint scores (p>0.05). However, no significant difference was found between the female post test weight and BMI scores of the experimental and control groups p>0.05), but a significant difference was found between the T-Test and the Illinois agility-quickness tests, 5-meter exit speed, 10-meter acceleration, 20-meter maximal speed and 30-meter speed (p0.05). While a significant difference was found between the test group speeds of 5 meters, 10 meters acceleration, 20 meters maximal speed and 30 meters speed pre and post test speeds of male and female athletes (p0.05).