Açık sistem endotrakeal aspirasyon uygulanan entübe hastalarda üç farklı aspirasyon basıncının etkinlik ve komplikasyon açısından karşılaştırılması
Comparison of three different suctioning pressures in terms of efficiency and complication for intubated patients applied open system endotracheal suctioning
- Tez No: 624575
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMET EŞER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Endotrakeal aspirasyon, aspirasyon basıncı, komplikasyon, açık sistem aspirasyon, yoğun bakım hastaları, Endotracheal suctioning, suction pressure, complication, open system suction, intensive care patients
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Araştırma, entübe yoğun bakım hastalarında üç farklı aspirasyon basıncının, hastaların hemodinamik parametreleri (ortalama arteriyel kan basıncı, kalp atım hızı), SpO2 ve arteriyel kan gazı değerleri, sekresyon miktarı ve komplikasyon gelişimi (hipoksemi, bradikardi, taşikardi, hipotansiyon, hipertansiyon ve trakeal mukoza hasarı) açısından etkisini karşılaştırmak amacıyla kendi kendine kontrollü (self controlled design), prospektif deneysel bir çalışma olarak planlanmıştır. Araştırma, T.C Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Anestezi ve Reanimasyon Yoğun Bakım Ünitesi'nde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini Power analizi ile belirlenen 47 hasta oluşturmuştur. Araştırma verileri 1 Şubat 2016-13 Mart 2017 tarihleri arasında toplanmıştır. Araştırma verileri“Hasta Tanıtım ve İzlem Formu”,“Açık Sistem Aspirasyon Yöntemi Uygulama Rehberi”,“Arteriyel Kanülden Kan Gazı Örneği Alma Rehberi”kullanılarak toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin analizinde; sayı, yüzdelik, ortanca, standart sapma, tekrarlı ölçümlerde varyans analizi ve Bonferroni testi kullanılmıştır. Araştırma bulguları incelendiğinde; entübe yoğun bakım hastalarına uygulanan üç farklı aspirasyon basıncı (80 mmHg, 150 mmHg, 250 mmHg) arasında, hastaların hemodinamik parametreleri (OAB, kalp atım hızı), SpO2 ve arteriyel kan gazı değerleri (PaO2, PaCO2, SaO2, pH), komplikasyon gelişimi (hipoksemi, bradikardi, taşikardi, hipotansiyon, hipertansiyon ve trakeal mukoza hasarı) açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p>0.05). Ancak her grupta (80 mmHg, 150 mmHg, 250 mmHg) ölçüm periyodlarına göre hastaların kalp atım hızı, OAB, SpO2 ortalamaları arasındaki fark çok anlamlı bulunurken (p0.05). Sonuç olarak, çalışma sonuçları 250 mmHg'lık aspirasyon basıncının 80 ve 150 mmHg'lık aspirasyon basınçlarına kıyasla aspirasyon sırasında ve sonrasında hemodinamik parametreler, kan gazı değerleri ve komplikasyon gelişme durumunu daha fazla etkileyebileceği varsayımını desteklememektedir. Mekanik ventilatöre bağlı yoğun bakım hastalarında, 250 mmHg'lık aspirasyon basıncının, açık sistem aspirasyon yöntemi ile ilgili standart prosedürlerin izlenmesi durumunda, sekresyonları temizlemede 80 ve 150 mmHg'lık basınçlardan daha etkin ve onlarla eşit seviyede güvenli olduğu kabul edilebilir.
Özet (Çeviri)
This research was planned as a self-controlled designed, prospective experimental study with the purpose of comparing the influence of three different suction pressures on the intubated intensive care patients with respect to the patients' hemodynamic parameters (mean arterial blood pressure, heart rate), SpO2 and arterial blood gas values, amount of secretion and complication development (hypoxemia, bradycardia, tachycardia, hypotension, hypertension and tracheal mucosal injury). The research was carried out in the Anesthesiology and Reanimation Intensive Care Unit (ARICU) of Turkish Republic Ministry of Health University of Health Sciences Tepecik Training and Research Hospital. The study population consists of 356 intubated and mechanically ventilated patients at ARICU between the dates of February 1st 2016 and March 13th 2017. The study sample included 47 patients who met the research inclusion criteria. The research data were gathered from several data sources including“Patient Identification and Follow Up Form”,“Open System Suction Method Application Guide”, and“Guide for Blood Gas Collection from Arterial Cannula”. For analyzing the data obtained in this study, number, percentile, median, standard deviation, repeated measures analysis of variance, and Bonferroni test were employed. The analysis of the research findings did not reveal any significant difference (p0.05). Consequently, the results of this study did not support the hypothesis, which suggests that the 250 mmHg suction pressure may influence the hemodynamic parameters, blood gas values, and complication development occurrences during and after suction comparatively more than the 80 and 150 mmHg suction pressures. It may be propounded that the 250 mmHg suction pressure, via compliance with the open system suction method related procedures, is being more effective and equally safe for secretion cleaning in comparison to the 80 and150 mmHg suction pressures.