Ses eğitiminde diksiyon eğitiminin eksikleri üzerine bir çalışma
A study about elocution deficiencies on voice tranining
  1. Tez No: 624578
  2. Yazar: HASAN SARITAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA HİLMİ BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Ses Eğitimi, Diksiyon Eğitimi, Çocuk Şarkıları, Ortaokul Öğrencileri, Secondary School, Music Education, Diktation, Children Songs, Voice Training, Diction Training, Middle School Students
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırmada ortaokul öğrencilerinin müzik derslerinde almış oldukları diksiyon eğitimi araştırılmıştır. Çalışmanın amacı, ortaokullarda müzik dersi alan öğrencilerin Türkçe'yi düzgün kullanabilme, sözcükleri doğru telaffuz edebilme ve çocuk şarkılarındaki sözlerin kullanımı yoluyla diksiyonlarını geliştirebilmelerini sağlamaktır. Araştırma betimsel niteliktedir. Problemi belirlemek ve problemle dolaylı ya da dolaysız şekilde ilgili kaynaklara ulaşarak, problemin çözümüne nitel olarak katkı sağlayacak bilgileri toplamak için literatür taraması yapılmıştır. Araştırmada kullanılan veri toplama aracı, 2017-2018 öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilköğretim okullarından biri olan Sivas merkez köyde bulunan Yıldız Ortaokulu'ndaki 12 öğrenciye uygulanmıştır. Öğrencilerin diksiyon eksikliklerini gidermek (konuşma becerilerini geliştirmek) amacıyla 5 hafta süren gevşeme, duruş, solunum, rezonans, fonasyon, artikülasyon konularını içeren ses eğitimi çalışmaları uygulanmıştır. Bireysel olarak verilen ses eğitimi çalışmaları sonrasında uygulanan ses eğitimi dersinin etkililiğine ilişkin ortaokul öğrencilerinin görüşlerini almak üzere yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Çalışmaya ilişkin veriler bilgisayara aktarılmıştır. Görüşmelerden elde edilen nitel verilerin analizinde ise içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Sonuç olarak ses eğitimi çalışmalarının ortaokul öğrencilerinin diksiyon eksikliklerini gidermeye (konuşma becerilerine) yönelik olumlu yönde etkisi olduğu ve bu konudaki farkındalıklarına katkısı olduğu görülmüştür. Bu sonuçlardan yola çıkarak ses eğitimi çalışmaları uygulanarak ortaokul öğrencilerinin diksiyon eksikliklerini gidermeye (konuşma becerilerinin geliştirilmesine) yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the diction training of the secondary school students was investigated. The aim of the study is unable the students in the junior high school music lessons to improve their diction by using the Turkish properly, pronouncing the words correctly and using the lyrics in children's songs. The Secondary School sample of the study is composed by Yıldız Ortaokulu. The research is descriptive. Liverature scannig was made for determining the problem and gathering informations which contribute the solution of the problem qualitatively by reaching sources of the problem directly or indirectly. Collecting information which was made in the research, was applied to 12 students who study in the Yıldız middle school which is connected to Ministry of Education in 2017-2018 teaching years and is incenter village of Sivas. Voice training studies which inculude the issues of relaxation, stance, respiratory, resonance, phonation, articulation and longs 5 weeks have been applied for disqualifying of students' diction (improving speaking skills). Semi-structured interview form has been used for taking opinions of middle school students about efficacy of voice training lesson which has been applied after sound education studies individually. The study data was transferred to computer. Content analysis method was used in analyzing qualitative data which was obtained from interviews. As a result, it was sees that the sound education studies had a positive effect on the elimination of diction (speaking skills) middle school students. Based on these results, sound training studies were conducted and suggestions were made to eliminate diction (improving speaking skills) in secondary school students.