Sezai Karakoç'ta diriliş düşüncesi ve din
The revival thought and religion in Sezai Karakoç's opinion
- Tez No: 624601
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN KURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Diriliş, Din, Toplum, Değişim, İslam, Diriliş Düşüncesi, Sezai Karakoç, Revival, Religion, Society, Change, Islam, Revival Thought, Sezai Karakoç
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Sezai Karakoç, İslam dünyasında yaşanan toplumsal değişme, çözülme ve krizlere İslami bakış açısıyla yaklaşarak“Diriliş Düşüncesi”ni çözüm önerisi olarak getiren bir düşünürdür. O, sürekli birlik-beraberlik vurgusu yaparak siyasi alanda da tüm İslam milletlerinin birleşmesi ve güç kazanmaları gerektiğine inanmıştır. Düşüncesinin merkezine İslam'ı alıp ideal toplumu ve ideal devleti oluşturmayı amaçlayan Karakoç, ısrarla“İslam Birliği Tezin”i savunmuştur. Sezai Karakoç'un“Diriliş Düşüncesi”nde din olgusunun mahiyet ve fonksiyonunu ele alarak sosyolojik bir analizini sunmayı amaçlayan bu çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Sezai Karakoç'un entelektüel yaşamına dair genel bir çerçeve çizilmiştir. Bununla birlikte yaşamında din olgusunun şekillendiği yıllara ait açıklamalar yapılmıştır. Yine bu bölümde Sezai Karakoç'un“Diriliş Düşüncesi”ve bileşenleri tüm detayları ile açıklanmıştır. İkinci bölümde ise Sezai Karakoç'un Diriliş düşüncesinin din ile olan ilişkisi incelenmiştir. Öncelikle Diriliş sistematiğini ortaya çıkaran toplumsal faktörler üzerinde durulmuştur. Sonrasında Dirilişin dini boyutu ele alınmış ve İslamcılık bağlamında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Sezai Karakoç is a philosopher who puts forward the“Revival Thought”as a solution proposal by approaching with the Islamic point of view to the social change, disintegration and crises in the Islamic world. He believed that all Islamic nations need to unite and gain the power in also political area with a continuous emphasis on unity and solidarity. Sezai Karakoç who purpose to create the ideal society and ideal state and by taking Islam at the center of his thought insistently defended the“Islamic Union Thesis”. This study which purpose to present a sociological analysis by handling nature and function of religion phenomenon which is in 'Revival' thoughts of Sezai Karakoç, has two parts. In the first part, it was formed a general frame about Sezai Karakoç's intellectual life. At the same time, explanations were made about years that his religion phenomenon was shaped. In this part, also all details of Sezai Karakoç's revival thought was explained with parts that composed of it. In the second part, relationship between Sezai Karakoç's Revival thought and religion was examined. Firstly it was dwelled on social factors that come up Revival systematic. Then it was handled religious aspect of Revival and it was evaluated in terms of Islamism.