Mültekâ'nın ibadet bölümünde Ebu Yusuf'a nispet edilen görüşler (Tahâret ve namaz örneği)
Opinions with a relationship to Ebu Yusuf in the prayer topic of Mülteka (Tahara and namaz example)
  1. Tez No: 624661
  2. Yazar: SEFA AFACAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HACI MURAT KUMBASAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Mültekâ, Fıkıh, İbrahim Halebî, Ebu Yusuf, Multeka, Fiqh, İbrahim Halebi, Ebu Yusuf
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışma İbrahim Halebî'nin Mültekâ isimli eserinin İbadetler bölümü, tahâret ve namaz özelinde Ebu Yusuf'a nispet edilen görüşlerin mezhep içerisindeki diğer imamlarla ihtilaf sebeplerini zikretme çalışmasıdır. Bu ihtilafların neticesinde, hükümler hususunda nasıl farklılıkların oluştuğu tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışma bir giriş ve üç ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde konunun önemi, çalışmanın amacı, sınırları ve yönteminden bahsettik. Birinci bölümde Ebu Yusuf'un hayatından, eserlerinden ve çalışmamızda temel aldığımız Mültekâ isimli eserin müellifi İbrahim Halebî'nin hayatından ve eserlerinden bahsettik. Ayrıca içtihat, taabbudî ve ta'lîlî alan konularına değindik. İkinci bölümde ibadetler bölümü, tahâret özelinde tespit ettiğimiz görüşleri, kendi içerisinde başlıklar altında toplayarak görüş farklılıklarını Hanefi mezhebindeki kaynaklardan faydalanarak açıkladık. Üçüncü bölümde ise ibadetler bölümü, namaz özelinde tespit ettiğimiz görüşleri, kendi içerisinde başlıklar altında toplayarak görüş farklılıklarını Hanefi mezhebindeki kaynaklardan faydalanarak açıkladık. Sonuç bölümünde ise çalışmamızdan elde ettiğimiz görüş farklılıklarının sebeplerini açıkladık.
Özet (Çeviri)
This thesis try to explain with a specific relationship to Ebu Yusuf in the captures Prayer, Tahara (system of ritual purity in Islam) and Namaz (ritual of Islamic Prayer) from“Multeka”(a book of Ibrahim Halebi) the reasons of dissidence with other Imams of the same madhab (a school of Islamic jurisprudence). In the consequence of this dissidences it try to demonstrate how it came about difference of decisions. This work consists of one introduction and three main sections. In the introduction we have tell about the aim and the method of this work. In the first part we have try to report about the life of Ebu Yusuf and his works and the life and works of Ibrahim Halebi, the author from“Multeka”we have used as base. We have also talk about the thematic areas about“Ishtihada”(Islamic jurisprudence),“taabbudi”(external obedience) and“ta'lil”(Islamic expanation). In the second part we have try to explain the disagreements about Tahara (system of ritual purity in Islam) that we have found at the capture“Prayer”with the help of the Hanefi jurisprudence. In the third part we have try to explain the disagreements about Namaz (ritual of Islamic Prayer) that we have found at the capture“Prayer”with the help of the Hanefi jurisprudence. And in the last part we have try to explain the reasons of disagreements that we have become with this work.