Kamu işletmeciliği anlayışı açısından belediyelerde hizmet anlayışı değişiminin değerlendirilmesi: İstanbul ili Büyükçekmece belediyesi örneği
Public business understanding the meantality in terms of the municipality service changes for the evaluation : İstanbul Büyükçekmece municipality sample
- Tez No: 624717
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN İŞCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, İşletme, Public Administration, Political Science, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu işletmeciliği, Kamu hizmeti, Belediye, Büyükçekmece
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
1970'li yıllarda kamu yönetimi anlayışında ciddi değişiklikler meydana gelmiş ve 1980'li yıllarla beraber geleneksel kamu yönetimi anlayışının yerini modern kamu yönetimi anlayışı almıştır. Dikey yönetim yerini yatay yönetime bırakmış ve bu bağlamda sivil toplum anlayışı güç kazanmıştır. Hükümet kaynaklarından bağımsız kendi kontrolünü kendi sağlayabilen, merkezi yönetimden büyük ölçüde bağımsız, mali kaynak ve kontrolü olan bu yapıların kurulması ile beraber demokratikleşmeye de katkı sağladığı düşünülmüştür. Bundan dolayı“hesap verebilirlik”,“saydamlık”,“bilgi edinme hakkı”gibi uygulamaların alt yapısı oluşturulmuştur. Bilim ve teknolojide meydana gelen son değişimler kamu yönetimlerinde şeffaflık ilkesinin hayata geçirilmesine hizmet etmiş, E-devlet uygulamaları popülarite kazanmıştır. Yapılan bu araştırmanın amacı örneklem grubunda bu tarz değişimlerin ne düzeyde etkili olduğu, hizmet anlayışını ne düzeyde değiştirdiği, demokratikleşme sürecine sağladığı katkının araştırılacak olması nedeniyle önemlidir. Yapılan araştırmada veri toplama tekniği olarak doküman analizi kullanılmıştır. Tarihsel süreç içerisinde belediye kurumları, yerel yönetim hizmetleri, kamu hizmeti vb. olgular incelenmiştir. Bu olguların günümüz kamu işletmeciliği anlayışı çerçevesinde ne düzeyde değişime uğradığı incelenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın örnekleme İstanbul ili Büyükçekmece ilçesi Belediyesi ile sınırlı tutulmuştur. Belediyenin hizmet politikası incelenmiş ve kamu işletmeciliği anlayışı çerçevesinde ne düzeyde değişime uğradığı üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
At the 70's new right ideologies had public generality so a lot of serious changes had come off and with the 80's traditionally public management had switched places with the modern public management mentality Vertical management leftit'splace to horizontal management so civil society mentality gained more power. Independent from the government resources and self controlled. Mostly independent from the central management, with the establishing of the so structures with financial source and financial control had been contributing democratization. The data collection technique that has been used in this research is used as document analysis in historical process municipality institutions local management services public services etc. Casesare examined the secesesaretried to be examined, searched to see how much today'spublic busines adminisration mentality has changed. The sample of the reserch is limited with Istanbul county Büyükçekmece district municipality. The service policy of the municipality has been examined and in front of public management mentality it is focused on how much change it had. Keyword: Büyükçekmece, municipality, public management, public service