Farklı tüplere alınan kan örneklerinde tayin edilen oksidatif stres biyobelirteçlerinin değerlendirilmesi
The assessment of oxidative stress biomarkers in blood samples taken from different tubes
- Tez No: 624723
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN CANER KARAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Antikoagülanlar, Oksidatif Stres, Plazma, Serbest Radikaller, Serum, Anticoagulants, Free Radicals, Oxidative Stress, Plasma, Serum
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Oksidatif stres (OS) pro-oksidan/antioksidan dengenin pro-oksidan lehine kayması olarak tanımlanır. OS'in birçok hastalığın patojenez ve patofizyolojisinde rol aldığı bilinmektedir. Günümüzde vücut sıvı ve dokularında OS ile ilişkili biyokimyasal testlerden oldukça fazla yararlanılmaktadır. Oksidatif stres biyobelirteçlerinin doğru ve güvenilir bir şekilde tayin edilmesi için kan örneği tipinin uygun olarak seçilmesi oldukça önemlidir. Literatürde OS biyobelirteçlerinin (IMA, TOS ve TAS) ölçümünde farklı kan örnek tipinin kullanıldığı çok sayıda çalışmaya rastlanmaktadır. Ancak; bir OS biyobelirtecinin miktar tayininde kullanılan farklı kan örneklerinin ölçüm sonuçları üzerine olan etkisini inceleyen herhangi bir çalışmanın olmadığı ve aynı biyobelirtecin tayininde farklı örnek tiplerinin kullanılmasına bağlı olarak farklı ve tutarsız sonuçların rapor edildiği görülmektedir. Bu tez çalışmasında IMA, TOS, ve TAS ölçümü için altı farklı içerikli kan tüpünden elde edilen serum ve plazma örnekleri kullanılarak, örnek farklılığının ölçüm sonuçları üzerine etkisi incelenmiştir. Gönüllü bireylerden jel separatörlü ve separatörsüz biyokimya tüpü, potasyum EDTA, sodyum sitrat, lityum heparin ve sodyum florür içeren antikoagülanlı tüplere alınan kanlardan elde edilen serum ve plazma örneklerinde IMA, TOS ve TAS düzeyleri tayin edildi. IMA ölçümü Bar-Or yöntemiyle, TOS ve TAS ölçümleri kolorimetrik ticari kitler kullanılarak, albümin tayini AU5800 (Beckman Coulter) otoanalizöründe yapıldı. Çalışmamızın verilerine göre; EDTA ve florür içeren örneklerden elde edilen IMA ve TOS sonuçları diğer örneklerden elde edilen sonuçlardan istatistiksel olarak anlamlı farklı bulundu. EDTA ve florürlü kan örneklerinde IMA ve TOS ölçümünün yapılamayacağı kanaatine varıldı. TAS tayininin bütün örnek tiplerinde yapılabileceği belirlendi. IMA, TOS ve TAS ölçümlerinde sonuçların güvenilirliği için kullanılacak örnek tipi seçiminin çok önemli olduğu ve standardize edilmesinin gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Oxidative stress (OS) is defined as disturbance of the pro-oxidant/antioxidant balance in favor of the pro-oxidant. OS is known to play a role in the pathogenesis and pathophysiology of many diseases. Extensive use is made of biochemical tests associated with OS in tissues and body fluids. Selection of the most appropriate tube for the type of blood specimen is very important to the accurate and reliable analysis of OS biomarkers. Numerous studies have used different blood specimens in the measurement of OS biomarkers (IMA, TOS and TAS). However, no previous studies have examined the effect on measurement results of different blood specimens used in the analysis of an OS biomarker, and diverse and inconsistent findings have been reported depending on different specimen types used in the analysis of the same biomarker. This thesis study examined the effect of specimen variation on measurement results by using serum and plasma specimens from blood tubes with six different contents for IMA, TOS, and TAS measurements. IMA, TOS and TAS levels in serum and plasma specimens obtained from blood from volunteer subjects placed into biochemistry tubes with and without separator, and anticoagulant tubes containing potassium EDTA, sodium citrate, lithium heparin and sodium fluoride were assayed. IMA was measured using the Bar-Or method, and TOS and TAS using colorimetric commercial kits, with albumin assay being performed using an AU5800 (Beckman Coulter) autoanalyzer. Our study findings revealed that IMA and TOS measurements from specimens obtained from tubes containing EDTA and fluoride differed significantly from the results from the other specimens. We conclude that IMA and TOS cannot be measured from blood specimens with EDTA and fluoride. However, TAS can be determined in all specimen types. We think that selection of the specimen type selection to be used in the measurement of IMA, TOS and TAS is of great importance, and now requires standardization.