Blockchain teknolojisinin bankacılık sektörü istihdamı üzerine olası etkileri: Kırklareli ilinde nitel bir araştırma
Possible effects of blockchain technology on banking sector employment: A qualitative research on city of Kırklareli
  1. Tez No: 624837
  2. Yazar: ÖZGÜR PALABIYIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZ BAŞOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Banking, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Blokzincir, Finans, İstihdam, Nitel araştırma, Blockchain, Finance, Employment, Qualitative research
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Blokzincir teknolojisi en genel haliyle; merkezi bir sunucunun veya güvenilir bir otoritenin kaldırılmasına olanak sağlayarak, merkezi güvenin internet ortamında dağıtılması olarak tanımlanmaktadır. Blokzincir teknolojisi, kimliklerin tanımlanmasından, ticari faaliyetlere; sigortacılık faaliyetlerinden sosyal politikalara kadar çok geniş bir alanda kullanılmaktadır. Blokzincir teknolojilerinin en bilinen hali bitcoin olarak ünlenen kripto paralardır. Bahsi geçen bu teknolojiler her alanda olduğu gibi finans piyasalarındaki istihdamı da etkilemektedir. Nitekim mevcut araştırma, blokzincir teknolojisinin Türkiye finans sektörü istihdamı üzerindeki olası etkilerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda araştırma kapsamında 10 finans sektörü çalışanıyla derinlemesine görüşme gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen görüşmelerde katılımcıların blokzincir teknolojileriyle ilgi bilgi seviyesinin yüksek olduğu, Türkiye'deki yasal mevzuatın henüz blokzinciri ile bankacılık işlemlerini yapmaya müsaade etmediğinden dolayı hiç bir banka tarafından kullanılmadığını, son olarak katılımcıların blokzincir uygulamaları sonucunda istihdam üzerindeki etkisinde fikir birliğine varamadıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Blockchain technology in its most general form; it is defined as the distribution of central trust on the internet by enabling the removal of a central server or a reliable authority. Blockchain technology is used in a wide range from insurance activities to social policies, from identifying identities to commercial activities. The best known of blockchain technologies are crypto currencies that are known as bitcoin. These technologies affect employment in financial markets as in all areas. In fact, current research aims to determine the possible effects of blockchain technology on finance sector employment in Turkey. In this context, in-depth interviews were made with 10 finance sector employees within the scope of the research. The interviews show, participants have a high-interest level of knowledge with blockchain technology, legal regulations in Turkey is still not allowed to carry out banking transactions with blockchain, it has finally reached that it is hard to consensus possible effects of blockchain technology on finance sector employment in Turkey.