Moda eğilimlerinin incelenmesi (Giyim ve ev tekstili örneği)
Investigation of fashion trends (Clothing and home textile example)
  1. Tez No: 624938
  2. Yazar: İNCİ SEDA KIVILCIMLAR ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİRSEN ÇİLEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Fine Arts, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Moda trendi, renk trendi, desen trendi, baskı trendi, ev tekstili, ev tekstili trendi, Fashion trend, Color trend, Pattren trend, Printing trend, Home textile, Home textile trend
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moda Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bu araştırma, her geçen gün etki alanını genişleten modanın trendler bazında giysi ve ev tekstili üzerindeki etkilerini belirlemeyi hedeflemektedir Giyimde kendisini daha çok gösteren moda ve onu oluşturan trendler öngörülmeye 1900'lü yılların başında başlamıştır. Bundan dolayı“trendsetter”lığın temelinin 20. Yüzyılla kadar dayandığı görülmektedir. Ev Tekstili için ise bu durum yaklaşık olarak yirmi yıllık bir maziye sahiptir. Gelişen ve küreselleşen dünya da moda pazarlama alanında rakipler arasında yer almak, müşteri beklentilerine cevap verebilmek adına hızlı moda firmaları ürün gamlarına ev tekstilini de dahil etmişlerdir. 2016 yılından beri Türk hızlı giyim firmaları ev tekstili koleksiyonları oluşturmaya başlamışlarıdır. Bu durum ev tekstili trendlerine uymayı ve bu trendlerin daha kapsamlı hale gelmesini gerektirmiştir. Betimsel yöntem ile yürütülen araştırmanın verileri doküman analizi ile elde edilmiştir. Amaçlı örnekleme yoluyla elde edilen 2010-2011, 2014-2015, 2016-2017, 2017-2018 ve 2018-2019 yıllarına ait moda (giysi) ve ev tekstili trendleri tema, konsept, kumaş, renk ve yüzey tasarımı açısından incelenmiştir. Yapılan araştırmada, ev tekstili trendlerinin daha uzun süreli trendler, giysi trendlerinin ise daha kısa süreli trendler olduğu, buna rağmen giysi ve ev tekstili trendleri birbiri ile tema, konsept, renk, kumaş ve yüzey tasarımı açısından uyum içerisinde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, Türkiye pazarında yer alan uluslararası hızlı moda firmasının moda ve ev tekstili koleksiyonları incelenerek trendlerin uygulanma durumları karşılaştırılmıştır. Bu firmanın rakip firmalar arasında yer alabilmek, müşteri memnuniyeti sağlamak adına hem giysi koleksiyonunda hem de ev koleksiyonunda trendleri uygulandığı; giysi koleksiyonlarında trendlerin daha hızlı değişime uğradığı; ev tekstili koleksiyonunda ise; sürdürülebilir moda kapsamında trendlerin daha yavaş değiştiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the effects of fashion, which is expanding its area of influence, on clothing and home textiles on the basis of trends. Fashion that shows itself more in clothing and the trends forming it started to be predicted in the early 1900s. Therefore, the basis of the norm“trendsetter”dates back to the 20th century. This situation has a history of approximately twenty years for home textile. In order to be among the competitors in the field of fashion marketing in the developing and globalizing world and to meet customer expectations, fast fashion companies have also included home textiles in their product range. Turkish fast clothing companies have started to design home textile collections since 2016. This situation required to comply with the home textile trends and to make these trends more comprehensive. The data of this study conducted with the descriptive method were obtained by document analysis. Fashion (garment) and home textile trends for 2010-2011, 2014-2015, 2016-2017, 2017-2018 and 2018-2019 obtained through purposeful sampling were examined in terms of theme, concept, fabric, color and surface design. We concluded that textile trends are longer trends, and clothing trends are shorter trends, yet clothing and home textile trends are in harmony with each other in terms of theme, concept, color, fabric and surface design. In addition, we examined the fashion and home textile collections of a Turkey located international company in the fast fashion market in order to compare the status of implementation of the trend. To be among the competitors and to ensure customer satisfaction, this company applied trends in both the clothing collection and the home collection. We concluded that trends in clothing collections are changing faster; and in the home textile collection trends are changing slower within the scope of sustainable fashion.