Japon moda tasarımcılarının koleksiyonlarının tasarım ögeleri bakımından incelenmesi
Examining the collections of Japanese fashion designers in terms of design elements
- Tez No: 551585
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞERİFE YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
- Anahtar Kelimeler: Moda Olgusu, Tasarım Olgusu, Tasarım ögeleri, Japon Modası, Japon Moda Tasarımcıları, Fashion Case, Design Case, Design Elements, Japanese Fashion, Japanese Fachion Designers
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 729
Özet
Bu araştırmada, Japon moda tasarımcılarının 2000-2019 yılları arasında hazırladıkları kadın giysi koleksiyonlarının tasarım ögeleri bakımından incelenmesi amaçlanmıştır.“Nitel Tarama Modeli”kullanılarak yapılan bu araştırmanın ilk örneklem grubunu, Hanae Mori, Kenzo Takada, Issey Miyake, Michiko Koshino, Yohji Yamamoto, Rei Kawakubo, Junya Watanabe, Tsumori Chisato, Jun Takahashi, Tadashi Shoji ve Limi Yamamoto isimli tasarımcılar oluşturmaktadır. İkinci örneklem grubunu ise bahsedilen tasarımcıların (markaların) belirlenen yıl ve sezonlar içerisinde sunmuş oldukları koleksiyonlara ait seçilen giysiler (görseller) oluşturmaktadır. Koleksiyonda yer alan giysilerden % 3 oranda seçilerek 408 adet kadın giysisi incelenmiştir. Oluşturulan giysi inceleme formları aracılığıyla her giysinin, temel tasarım ögeleri olan çizgi, renk-valör, doku ve form-biçim ana başlıkları altında seçilen parametrelere uygunluğu değerlendirilmiş ve bu doğrultuda hazırlanan belirtke tabloları yardımıyla tasarımların belirgin özellikleri saptanmaya çalışılmış ve grafiklerle desteklenerek sunulmuştur. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, Hanae Mori' nin geleneksel baskı tasarımları, Kenzo Takada'nın canlı ve göze çarpan baskılı kumaşları, Issey Miyake'nin piliseleri yaratıcı ve sıradışı katlama teknolojisi, Michiko Koshino ve Jun Takahashi'nin çok yönlü baskı ve deformasyon teknikleri, Yohji Yamamoto, Rei Kawakubo, Junya Watanabe ve Limi Yamamoto'nun çoğunluğu siyah renkten oluşan güncel moda eğilimlerine uymayı reddeden ve deformasyon, yapıbozum teknikleri barındıran tasarımları, Tsumori Chisato'nun renkli ve eğlenceli baskı tasarımları, Tadashi Shojinin pili – piliseyi etkin kullanımı ve kesimlerindeki Japon sadeliği dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of tis thesis is examination of collections of women's garments by Japanese fashion designers between 2000-2019 in terms of design elements. The first sample group of this thesis, which is conducted by using the Qualitative Screening Model, consists of designers named Hanae Mori, Kenzo Takada, Issey Miyake, Michiko Koshino, Yohji Yamamoto, Rei Kawakubo, Junya Watanabe, Tsumori Chisato, Jun Takahashi, Tadashi Shoji ve Limi Yamamoto. The second sample group consists of the selected clothes (images) of the collections that the designers (brands) have presented in the determined years and seasons. It was selected 3% of the garments in the collection and 408 women's garments were examined. Each garments were evaluated via prepared garment inspection forms for conformity of the parametres selected under the main design elements, line, color-value, texture and form-shape, it was tried to be determined through the instrument of specifications table and presented with the support of graphics. According to the findings of this thesis, Hanae Mori 's traditional print designs, Kenzo Takada's vibrant and striking printed fabrics, Issey Miyake's creative and extraordinary folding pleat technology, Michiko Koshino and Jun Takahashi' s miscallaneous printing and deformation techniques, Yohji Yamamoto, Rei Kawakubo, Junya Watanabe and Limi Yamamoto's designs, which are mostly made of black color, refuse to comply with current fashion trends, and include deformation, deconstruction techniques, Tsumori Chisato's colorful and fun print designs, Tadashi Shoji's efficient use of pleats and Japanese simplicity is remarkable.