Girişimcilik alanında kadın girişimcilerin yeri ve karşılaştıkları zorluklar: Şanlıurfa ili örneği
The position of women entrepreneurs in the field of entrepreneurship and the difficulties they encountred: A sample of Şanlıurfa
- Tez No: 625013
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kadın, Girişimcilik, Kadın Girişimciliği, Sorun, Şanlıurfa, Women, Entrepreneurship, Women Entrepreneurship, Trouble, Şanlıurfa
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu çalışmanın konusu, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odasına üye girişimcilik alanında faaliyet göstermekte olan kadınların genel özellikleri ve yaşadıkları sorunların incelenmesidir. Yapılan çalışmada; kadın girişimcilerin iş hayatında yaşadığı sorunların nelerden kaynaklandığının anlaşılması ve bu sorunların giderilmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın evrenini Şanlıurfa ilinde faaliyet göstermekte olan 63 kadın girişimci oluşturmaktadır. Yürütülen bahse konu çalışmada araştırmacı tarafından oluşturulan yüz yüze anket formu kullanılmıştır. Çalışma evreni içerisinden elde edilen veriler kodlanarak bilgisayar ortamına aktarılmış ve analizler için hazır hale getirilmiştir. Verilerin analizinde SPSS-22 istatistik programından yararlanılmıştır. Bu çalışmada Şanlıurfa ilinde faaliyette bulunan kadın girişimcilerin işletmelerinin kuruluş aşamasında sermaye temini, ekonomik sorunlar, bilgi ve tecrübe eksikliği gibi sorunlarla karşı karşıya geldikleri gözlemlenmiştir. Kadın girişimcilerin faaliyetlerine devam ederken aile ve iş hayatını birlikte yürütmekte zorlandıkları ve ayrıca işletmelerinin ömrünü devam ettirmek veya işletmelerini daha büyük ölçekli hale getirmek için uygun kredi ve yeterli sermayeye ulaşamadıkları anlaşılmıştır. Şanlıurfa İlinde faaliyet gösteren kadın girişimcilerin demografik ve girişimci özellikleri üzerine yapılan bu araştırma neticesinde ise şu sonuçlara ulaşılmıştır. Kadın girişimcilerin yaş, medeni hal, eğitim durumu, çocuk sayısı, işletmesinin kuruluş yılı, işletmesinin organizasyon yapısı, faaliyet gösterdiği sektör, kadın girişimcinin ailesinin girişimcilik alanı ile ilgili herhangi bir faaliyet gösterip göstermediği, işletmesinde istihdam ettiği kişi sayısı, gelecekteki işine ilişkin planlarının neler olduğu ile ilgili birtakım farklılıklar gözlemlenmektedir. Ayrıca bu çalışma ile Şanlıurfa ilinde faaliyette bulunan kadın girişimcilerin kişisel özelliklerinin genel hatları ile belirlenmesi amaçlanmıştır. Yapılan çalışma sonucunda Şanlıurfa ilinde faaliyette bulunan kadın girişimcilerin kişisel özellikleri ve iş yaşamında karşılaştıkları sorunlar analiz edilmiş olup sorunların giderilmesi amacı ile istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is to examine the general characteristics and problems of woman entrepreneurs who are the member of Şanlıurfa Chamber of Commerce and Industry and active in the field of entrepreneurship. In this study, it is aimed to understand sources of problems entrepreneur women faced with in their business life and troubleshoot of these problems. The target population of the study is 63 woman entrepreneurs who are active in Şanlıurfa Province. Face to face surveys, which are created by researcher, has been used in the study. The data obtained from the target population of the study have been computerized by encoding and have been made ready for the analysis. SPSS-22 statistic program has been benefited for data analysis. In this study, it was observed that women entrepreneurs, who are active in Şanlıurfa Province, encounter problems such as flotation, economic difficulties, a lack of knowledge and experiences at the stage of the establishment of their enterprises. It has been also understood that while they were going on their business activities, they had difficulties in conducting family and business life together also to reach appropriate credits and enough capital in order to maintain their business or make their business at a larger scale. As a result of the research on demographic and entrepreneur characteristics of woman entrepreneurs who carry on business in Şanlıurfa Province, the following conclusions were reached. Some differences have been observed based on the woman entrepreneurs' age, marital status, educational background, number of children, the foundation year of the business and its organizational structure, business district, whether family members carry out entrepreneurship, the number of people they employ and what their plans are about their business in future. In addition, it is also aimed to determine general personal characteristics of woman entrepreneurs in Şanlıurfa Province. As a result of study, the demographic features and the problems of woman entrepreneurs in their business life in Şanlıurfa Province have been analyzed and statistically meaningful results have been revealed so as to troubleshoot these problems.