Etiket ve tutundurma yöntemlerinin tüketici algısı üzerindeki etkisi: Senaryo bazlı bir deney
The effect of labeling and promotion methods on consumer perception: A scenario based experiment
- Tez No: 625214
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERTCAN TAŞÇIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tutundurma, Etiket Bilgisi, Instagram İletişimi, Satın alma Niyeti, Olumlu Ağızdan Ağıza Pazarlama, Marka Bilinirliği, Promotion, Label Information, Instagram Communication, Purchase Intention, Positive Word of Mouth, Brand Popularity, Brand Awareness
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
İşletmelerin hayatta kalabilmesi ve sürdürülebilir büyüyebilmesi için tüm faaliyetlerinin tüketicilerin taleplerine uygun olması ve hizmet ya da üretim maliyetlerinin piyasa ile rekabetçi olması gerekmektedir. İşletmelerin çok sık kullandığı tutundurma yöntemleri, ürün ambalajları ve iletişim yöntemleri bu süreçte çok önemli yer tutmaktadır. İşletmeler bu yöntemleri kullanarak tüketici satın alma kararlarında kendileri markalarının tercih edilmesini, tüketiciler arasında olumlu ağızdan ağıza pazarlama yapılmasını ve markalarının bilinirliğinin artmasını istemektedir. Bu çalışmada tutundurma yöntemlerinin, etiket bilgilerinin yazıldığı dilin ve Instagram üstünde yapılan reklamların tüketiciler üstündeki etkileri araştırılmaya çalışılmıştır. Çalışma sonucunda 3 al 2 öde gibi kampanyalara göre daha az para harcayarak kısa vadeli %25 indirim kampanyalarının tüketicilerde daha etkili olduğu; ürünlerin etiket bilgilerinin tüketicileri cezbedecek şekilde Türkçe ve yabancı dilde olmasının ürünü öne çıkardığı ve Instagram'da duvarda yapılan iletişimin etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In order for businesses to survive and grow sustainably, all of their activities must be in line with consumer demands and service or production costs must be competitive with the market. Promotion, packaging and communication methods are very important in this process. Businesses want their brands to be preferred by consumers, they want to have a positive word of mouth and they want to increase the popularity of their brands by using these methods. In this study, the effects of the promotion methods, the language of the labels and the effect of Instagram advertisement on consumers have been investigated. As a result of this study, short-term 25% discount campaigns are more effective than campaigns such as buy 3 pay 2; label information of the products attracts consumers if they are written in Turkish and foreign languages and the advertisement on the Instagram feed is more effective than Instagram story.