Otel kontenjan sözleşmesi
Hotel allotment agreement
- Tez No: 819789
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALTUNKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Otel Kontenjan Sözleşmesi, Otel Sözleşmesi, Otel İşletmesi, Seyahat Acentesi, Konaklama Sözleşmesi, Ticari Sözleşme, Turizm Hukuku Sözleşmesi, Hotel Allotment Agreement, Hotel Agreement, Hotel Establishment, Travel Agency, Accommodation Agreement, Commercial Agreement, Tourism Law Agreement
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 251
Özet
Otel kontenjan sözleşmesi, turizm hukukuna özgü bir sözleşmedir. Seyahat acenteleri (konaklattıran) ve otelciler (konaklatan) arasında yapılan ve gerek uygulamada gerekse uluslararası metinlerde otel sözleşmeleri olarak anılan sözleşmelerin özel bir türüdür. Kanunî bir düzenlemesi bulunmayan otel kontenjan sözleşmeleri uygulamada; kontenjan sözleşmeleri, boşluk-doluluk sözleşmeleri gibi isimlerle de anılmaktadır. Otel kontenjan sözleşmelerinde turizm sezonları başlamadan önce otelciler yer ayırmayı, gönderilen konaklayanlara (müşterilere) konaklama hizmetleri sunmayı ve satış kârı veya komisyon ödemeyi üstlenmektedir. Seyahat acenteleri de genellikle konaklama bedellerini tahsil ederek otelciye ödemeyi, müşteri sağlamak için çaba göstermeyi ve garanti verilmişse müşteri rezervasyon yapıldıktan sonra gelmese (no-show) dahi konaklama bedelini tazminat olarak ödemeyi üstlenmektedir. Sözleşme ilişkisi içerisinde yapılacak bireysel konaklama sözleşmelerine ilişkin tüm ayrıntılar otel kontenjan sözleşmesiyle önceden belirlenmektedir. Çalışmamızın konusu oluşturan sözleşme, doktrin, yargı kararları ve uygulama ele alınarak; kurulmasından sona ermesine ve bunun sonuçlarına kadar tüm süreçler göz önünde bulundurularak incelenmiş, usul hukuku yönünden bilgiler verilmiş ve uygulamada kullanılan sözleşme örneklerine çalışmanın sonunda yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The hotel allotment agreement is a contract specific to tourism law. It is a special type of contract between travel agencies (accommodator) and hoteliers (host), which is referred to as hotel contracts both in practice and in international texts. Hotel allotment agreements that do not have a legal regulation. In practice, these agreements are also named as“allotment (quota) agreements”or“full for empty contracts”. In hotel allotment agreements, hoteliers undertake to reserve a place before the start of the tourism season, to provide accommodation services to the sent guests (customers), and to pay sales profit or commission. Travel agencies generally undertake to collect the accommodation costs and pay the hotelier, to make an effort to provide customers, and to pay the accommodation fee as compensation, even if the customer does not come after the reservation (no-show) if a guarantee is given. All details regarding the individual accommodation agreements to be made within the contractual relationship are determined in advance by the hotel allotment agreement. In our study; all processes from its establishment to its termination and its results were examined by considering the doctrine, judicial decisions and procedural law provisions and practice. The examples of contracts used in practice were included at the end of the study.