SiO2/TiO2, TiO2/VOx, SiO2/VOx nanoyapılarının hidrotermal yöntemle sentezi ve manyetik özelliklerinin araştırılması
Synthesis of SiO2/TiO2, TiO2/VOx, SiO2/VOx nanostructures by hydrothermal method and investigation of magnetic properties
- Tez No: 625247
- Danışmanlar: PROF. DR. EMEL YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Hidrotermal Sentez, Manyetik Özellikleri, Hydrothermal Synthesis, Magnetic Properties
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışma ile SiO2/TiO2, TiO2/VOx, SiO2/VOx bileşikleri farklı sıcaklık ve süre kombinasyonlarında hidrotermal yöntemle yeni nanoyapılar olarak sentezlenmiş ve literatüre kazandırılmıştır. Son yıllarda, fotokataliz ve fotoelektrokimyasal güneş hücreleri de dahil olmak üzere birçok modifiye elektronik ve optik özelliklerinin yanı sıra kapsamlı uygulamalarda kullanılmış olan nano boyutta titanyum dioksit (TiO2) materyalleri büyük ilgi görmüştür. Tez süresince sentezlenen nanoyapılar SEM-EDX, FT-IR ve XRD cihazları ile karakterize edilmiştir. Buna ek olarak bu çalışmada elde edilen bileşiklerin PPMS cihazı kullanarak manyetik özellikleri belirlenmiştir. Bu sonuçlar değerlendirildiğinde sentezlenen nano yapıların manyetik detektör olarak kullanılabileceği düşünülmektedir. Titanyum dioksit' in doplanması sonucunda elde edilen XRD grafiklerinde anataz yapı artışının gözlenmesi, sentezlenen nano formların fotokatalitik özelliklerinin arttığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, SiO2 / TiO2, TiO2 / VOx, SiO2 / VOx compounds have been synthesized as new nanostructures by hydrothermal method in different temperature and time combinations and added to the literature. They have received a great interest in the recent years, many modified electronic and optical properties, including photocatalysis and photoelectrochemical solar cells, as well as nano-size titanium dioxide (TiO2) materials, which have been used in a wide range of applications. The nanostructures synthesized during the thesis were characterized by SEM-EDX, FTIR and XRD devices. We will determine the magnetic properties of the compounds obtained in this study using the PPMS device for the first time. When these results are evaluated, it is thought that the synthesized nanostructures can be used as magnetic detectors. The observation of an increase in anatase structure by XRD graphics obtained as a result of titanium dioxide doping shows that the photocatalytic properties of the synthesized nano forms increase.