Çevrimiçi oyun bağımlılığı olan ergenlerde baba rolünün değerlendirilmesi
An examination of the role of father on adolescents' online gaming addiction
  1. Tez No: 625261
  2. Yazar: SÜREYYANUR KİTAPÇIOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET DİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: online gaming addiction, internet gaming disorder, fatherhood, paternal attitude
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Ergenler arasında oyun bağımlılığının gelişimi ile yüksek oranda ilişkili olan baba figürünün rolünün daha iyi anlaşılması, tedavi ve önleme programları geliştirmek için çok önemlidir. Bu doğrultuda araştırmanın amacı, çevrimiçi video oyun bağımlılığı olan ergenlerin babalarının aile içinde ve baba-çocuk ilişkisinde nasıl algılandığını incelemektir. Araştırma kapsamında 12-18 yaş arası (23 erkek, 8 kız) 31 kişiyle mülakatlar yapılmış ve“Sosyodemografik Özellikler ve Oyun Oynama Etkinliği Bilgi Formu”ve“İnternet Oyun Oynama Bozukluğu Ölçeği”uygulanmıştır. Mülakatlardan elde edilen veriler anlatı analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular, belirli babalık uygulamalarının çevrimiçi video oyun bağımlılığının gelişimi üzerinde önemli bir etkisi olabileceğini göstermiştir. Geleneksel, uzak ve otoriter baba figürü, baba ve çocuk arasındaki iletişim eksikliğine yol açabilmekte, bu da ergenlerin aşırı çevrimiçi faaliyetlere girmesine neden olabilmektedir. Sonuçlar, babaların mevcut ebeveynlik rolündeki yetersizliğinin, çevrimiçi oyun bağımlısı ergenlerin mevcut sorunlarının oluşumu üzerinde önemli bir etkisi olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Gaining a better understanding of the role of father figure, which is highly associated with the development of gaming addiction among adolescents, is of crucial importance for developing advanced treatment and prevention programs targeting those adolescents. Accordingly, the aim of the study examine how fathers of adolescents with online gaming addiction, are perceived within the family and the father-child relationship. Within the scope of the research, 31 people between the ages of 12-18 (23 boys, 8 girls) were interviewed and the“Socio-demographic Characteristics and Playing Activity Information Form”and“Internet Gaming Disorder Disorder Scale”were applied. The data obtained from the interviews were analysed using narrative analysis. The findings indicate that certain paternal practices can have an impact on the development of internet gaming addiction. The traditional, distant and authoritative father figures can lead to lack of communication between father and child which might cause adolescents to engage in excessive online activities. The results revealed that fathers' insufficiency in the current parenting role had a significant effect on the formation of existing problems of online game addicted adolescents.